Ερυθρός Σταυρός: «Πολύ μικρό το χρονικό διάστημα εκεχειρίας στη Συρία»

Την επέκταση των ωρών της κατάπαυσης του πυρός ζήτησε ο Ερυθρός Σταυρός. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής, η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας μόλις μόνο σε πέντε ώρες είναι σχεδόν αδύνατη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Μαρντίνι ο χρόνος αυτός δεν αρκεί.

Επίσης, ίδιος αποφεύγοντας να κατονομάσει τη Ρωσία δήλωσε πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένοι και να είναι συμφωνημένοι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ θα πρέπει να επιτρέπεται σε ανθρώπους να αποχωρούν με τη δική τους ελεύθερη βούληση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, έχει ξεκινήσει με δικιά της πρωτοβουλία ένα καθημερινό διάστημα κατάπαυσης του πυρός από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. στον θύλακα των ανταρτών για τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προκειμένου οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Τι δήλωσε ο Μαρτίνι

Από μεριάς του ο Μαρτίνι σχολίασε πως «Είναι αδύνατο να οδηγήσουμε μια αυτοκινητοπομπή, με ανθρωπιστική βοήθεια, μέσα σε πέντε ώρες. Έχουμε μια μακρά εμπειρία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πρώτες γραμμές του μετώπου στη Συρία και γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μία μέρα μόνο για να περάσουμε σημεία ελέγχου, παρά την προηγούμενη συμφωνία όλων των πλευρών. Τότε χρειάζεται να ξεφορτώσεις τα αγαθά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading