Διαστημική αποστολή που θα προειδοποιεί για καταστροφικές καταιγίδες

Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα  από τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρακολουθεί από εδώ και στο εξής τις τεράστιες ηλιακές καταιγίδες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις επικοινωνίες τις γης. Κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) γιατί θα δίνει έγκαιρες προειδοποιήσεις στη γη πολλές μέρες νωρίτερα από μία πιθανή καταστροφική ηλιακή καταιγίδα.

Τέτοιες καταιγίδες θα μπορούν να επηρεάσουν δορυφορικές λειτουργίες, πλοήγηση, συστήματα επικοινωνίας και ηλεκτρικά δίκτυα.

Πρόσφατες μελέτες της ESA έδειξαν ότι ο δυνητικός αντίκτυπος σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη ανέρχεται στα 15 δισ. Ευρώ. Παρόλα αυτά, ένα μέρος της διακοπής θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Η αποστολή, το όνομα της οποίας είναι Lagrange, προβλέπει την τοποθέτηση ενός διαστημοπλοίου σε ένα σταθερό σημείο ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Τα σημεία της αποστολής αποτελούν περιοχές των δύο μεγάλων σωμάτων (Γη, Ήλιος), όπου οι βαρυτικές δυνάμεις εξισορροπούνται, επιτρέποντας στο αντικείμενο να «σταθμεύει» μεταξύ τους.

Προέλευση και συμμετέχοντες

Η προέλευση της αποστολής , όσον αφορά τις ομάδες αλλά και τα όργανα, είναι εξολοκλήρου βρετανική. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Airbus UK, και το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο διαστημικός κίνδυνος είναι ο πέμπτος πιο σημαντικός κίνδυνος στο Εθνικό Μητρώο Κινδύνων της χώρας ως υψηλού κινδύνου.

Τι άλλο επηρεάσουν οι καιρικές συνθήκες

Τέλος, μεταξύ άλλων οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν και τις δορυφορικές επικοινωνίες, κάτι που έχει άμεση επίδραση στις υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης. Γεγονός που έχει επίδραση και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και σε άλλους τομείς όπως η αεροπορία, η ναυτιλία και οι οδικές μεταφορές.

Loading