Αμπντεσλάμ: Ποινή κάθειρξης 20 ετών ζήτησαν οι εισαγγελείς

Την καταδίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μακελλάρη που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους αποφάσισε το βελγικό δικαστήριο που εξέταζε νωρίτερα την υπόθεσή του. Ο ίδιος δικαζόταν σήμερα για το γεγονός ότι πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών στη βελγική πρωτεύουσα, τον Μάρτιο του 2016. Η ποινή που ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές να επιβληθεί στον Αμπντεσλάμ και τον συνεργό του τον Σοφιάν Αγιάρι, είναι η κάθειρξη 20 ετών.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Καθλίν Γκροζάν, η ποινή των 20 ετών είναι η ανώτατη που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας των αστυνομικών. Δικαστικές πηγές νωρίτερα ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ποινές που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 40 χρόνια.

Υπενθιμίζεται ότι, κατά την διάρκεια εφόδου αστυνομικών σε κρησφύγετο των τζιχαντιστών στα προάστια των Βρυξελλών, δέχτηκαν πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από αυτούς. Ένας λοιπόν από τους δράστες, ο 35χρονος Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών ενώ ο Αμπντεσλάμ και ο Αγιάρι ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να διαφύγουν.

Η Γκροζάν εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τους αστυνομικούς. «Ακούγοντας “αστυνομία” στην πόρτα, γιατί δεν έφυγαν; Το γεγονός ότι έμειναν εκεί σημαίνει ότι στόχος τους ήταν να επιτεθούν, να πολεμήσουν τον εχθρό, να σκοτώσουν τους αστυνομικούς αν τους ανακάλυπταν».

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να συνεχιστεί αύριο, όμως αναβλήθηκε για την Πέμπτη προκειμένου να δοθεί χρόνος στον δικηγόρο του Αμπντεσλάμ Σβεν Μάρι να ετοιμάσει την αγόρευσή του, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρί-Φρανς Κέτγκεν.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η δίκη θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή. Ενδέχεται όμως να τελειώσει την Πέμπτη, καθώς ο Αμπντεσλάμ αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέτουν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Loading