Βρετανία: Δεν θα παραμείνουμε σε «οποιαδήποτε» τελωνειακή ένωση

Την πρόθεση του να μην παραμείνει το Βρετανία σε «οποιαδήποτε» τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit θα δυσκόλευε το Λονδίνο να επιτύχει στο μέλλον εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ.

Αυτό το θέμα έχει αποτελέσει τις τελευταίες ημέρες σημαντικό ζήτημα διαμάχης εντός της διχασμένης κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι. Υπενθυμίζεται ότι εάν η Βρετανία δεν διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, οι εξαγωγές της θα υπόκεινται στους δασμούς της ΕΕ για τα μη μέλη, οι οποίοι είναι κατά μέσο όρο 5% για όλα τα προϊόντα, περιλαμβανομένου 10% για τα αυτοκίνητα και πάνω από 200% για ορισμένα είδη πουλερικών.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου

«Το βασικό σημείο, όπως έχει πει πολλές φορές η πρωθυπουργός, είναι ότι πρέπει να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να μπορούμε να επιτύχουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο.[...] Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση και δεν είναι κυβερνητική πολιτική το να είμαστε μέλη ‘της‘ τελωνειακής ένωσης ή ‘μιας’ τελωνειακής ένωσης»

Ο ίδιος ταυτόχρονα δήλωσε ότι η επίσημη διαπραγματευτική στάση έχει παρουσιαστεί σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, το οποίο δίνει:«δύο πιθανές επιλογές και αυτές είναι: μια ιδιαίτερως εξορθολογισμένη τελωνειακή διευθέτηση και μια νέα τελωνειακή εταιρική σχέση με την ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading