Αμοιβή μαμούθ για όποιον βρει το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής

Αμοιβή έως και 4 εκατομμύρια δολάρια προσφέρει η κυβέρνηση της Αργεντινής σε όποιον καταφέρει να βρει το πολεμικό υποβρύχιο που αγνοείται από τις 15 Νοεμβρίου του 2017.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή από τον πρόεδρο της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι στους συγγενείς του πληρώματος του ARA San Juan τους οποίους υποδέχτηκε στην προεδρική κατοικία. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας Όσκαρ Αγουάδ ανέφερε ότι η αμοιβή θα κυμαίνεται περίπου στα 4 εκατομμύρια δολάρια αν και το ακριβές ποσόν θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Συγγενείς των αγνοουμένων πίεσαν τον Πρόεδρο της Αργεντινής να επεκτείνει την περιοχή ερευνών και να επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να αναζητήσουν το ναυάγιο.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Το ηλεκτροντιζελοκίνητο υποβρύχιο εξαφανίστηκε στις 15 Νοεμβρίου, ενώ έπλεε υπό κανονικές συνθήκες σε μια άσκηση ρουτίνας ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. Από τη στιγμή που εξαφανίστηκε , 13 χώρες μετείχαν μέχρι στιγμής στις έρευνες για την ανεύρεσή του με τις προσπάθειες να αποβαίνουν άκαρπες.

Οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν παραμονή των Χριστουγέννων όταν το σόναρ ενός τηλεκατευθυνόμενου ρωσικού υποβρυχίου ανίχνευσε στο Νότιο Ατλαντικό ένα σήμα, αλλά όπως αποδείχτηκε ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Τελευταίο σημείο ζωής στο υποβρύχιο

Στα τέλη Νοεμβρίου το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής είπε στις οικογένειες των 44 μελών του πληρώματος ότι δεν ήλπιζε πλέον να τους βρει ζωντανούς, αφού στο τελευταίο μήνυμά του ο καπετάνιος είχε αναφέρει ότι είχε διεισδύσει θαλασσινό νερό στο σύστημα εξαερισμού με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει μια μπαταρία και να προκληθεί πυρκαγιά..

Είδηση που ανακοίνωσαν ακόμη οι Αρχές ήταν ότι τρεις ώρες μετά την τελευταία επαφή του υποβρυχίου με τη βάση του, ανιχνεύτηκε ένας ασυνήθιστος κρότος, που «παρέπεμπε σε έκρηξη» στον ωκεανό, κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του ARA San Juan.

Loading