«Κλάδος Ελαίας» τίτλος σε… μαύρη κωμωδία!

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Αφρίν, θριαμβολογούν για τους Κούρδους νεκρούς μαχητές, ενώ την ίδια ώρα ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ και Ιράν… σιωπούν! 

«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου» είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του. «Θα καταστρέψουμε σταδιακά τον διάδρομο του τρόμου, όπως κάναμε στις επιχειρήσεις της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από τα δυτικά (…) Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε.

«Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)», αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Κλάδος Ελαίας” η επιχείρηση στο Αφρίν και ο τίτλος ταιριάζει περισσότερο σε μαύρη κωμωδία.

Η επιχείρηση βρίσκεται στην 7η μέρα δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης και οι Τούρκοι… θριαμβολογούν για τους 260 νεκρούς Κούρδους, την ώρα που η διεθνής κοινότητα σιωπά. ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ, Ιράν οι σημαντικοί παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας της ευρύτερης περιοχής δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία αφήνοντας την Τουρκία να συνεχίζει την επιχείρησή της.

Χωρίς ασπίδα…

«Καλούμε το συριακό κράτος να εκπληρώσει τις κυριαρχικές υποχρεώσεις του απέναντι στην Αφρίν και να προστατεύσει τα σύνορα του με την Τουρκία από επιθέσεις του Τούρκου κατακτητή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των κουρδικών αρχών. Οι Κούρδοι της Συρίας πρωταγωνίστησαν στην εξολόθρευση των τζιχαντιστών, αλλά οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιήσει απαιτήσεις και διεκδικήσεις δεκαετιών, αλλά κωφεύουν και στις εκκλήσεις τους που εντάθηκαν μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ. Η κυνική αδιαφορία των μεγάλων δυνάμεων είναι αυτό που πρόδωσε τους Κούρδους, που “προσγειώνονται” ακόμα μια φορά στην σκληρή και εν πολλοίς άδικη πραγματικότητα!

Αποτέλεσμα εικόνας για ypg kurdish fighters

Οι Κούρδοι μαχητές που πολεμούν τους τζιχάντες στη Συρία θεωρούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως οι πιο αξιόπιστοι συνεργάτες τους εκεί. Αλλά για την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτοί οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στους Κούρδους μαχητές για να απομακρύνουν το Ισλαμικό Κράτος από τη βορειοανατολική Συρία, ακολουθούν πλέον μια πολιτική που ορισμένοι αναλυτές ονομάζουν ηθελημένη άγνοια.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Τραμπ, προέτρεψε τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει οποιαδήποτε κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και αμερικανικών στρατευμάτων. Μάλλον οι Τούρκοι τον αγνόησαν… Μια φτωχή και περιθωριοποιημένη μειονότητα, οι Κούρδοι της Συρίας διαχειρίζονται τώρα ουσιαστικό έδαφος, όπου διδάσκουν Κουρδικά στα σχολεία και δημιουργούν τοπικές διοικήσεις. Ο φόβος τους όμως μεγαλώνει βλέποντας τη Διεθνή Κοινότητα… αμέτοχη σε μια τουρκική εισβολή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει από καιρό να ελαχιστοποιήσουν τους δεσμούς του Y.P.G. με το PKK. Η Ρωσία παρότι διαφωνεί με την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν, αξιολογεί ως πολύ πιο σημαντική τη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία, προτιμώντας να «θυσιάσει» τη συγκεκριμένη πόλη. Αντίθετα, για το Manbij, η κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή δείχνει διαφορετική. Αν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει, η Ουάσινγκτον θα είναι υποχρεωμένη να επέμβει, καθώς ρισκάρει να χάσει οποιαδήποτε στρατηγική έχει για τη Συρία. Θα το κάνει;

Stratfor για Συρία: Ο «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας δεν είναι τόσο... ειρηνικός Σημάδια αποσύνθεσης!

Οπως προαναφέραμε οι Κούρδοι του Αφρίν ζήτησαν την προστασία της Συρίας! Το Καθεστώς Άσαντ και οι υποστηρικτές του, το Ιράν, αναμένεται να… γελάσουν με αυτή την αποσύνθεση της αμερικανικής πολιτικής. Η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα να περιοριστεί, αλλά ο Ερντογάν δεν έχει πλέον καμία συμπάθεια για την Αμερική και ήδη έχει εκπέμψει την απόρριψή αυτής της πρότασης! Ο επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκίας είναι αρκετά ξεκάθαρος: Να κατεδαφίσει ένα θύλακα στα σύνορα του YPG, της συριακής θυγατρικής του μεγαλύτερου εσωτερικού εχθρού της Άγκυρας, της αντάρτικης ομάδας του ΡΚΚ. Παράλληλα, με την σιωπηρή συναίνεση της Μόσχας πλήττει ευθέως τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Έτσι δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ έρχονται σε αντιπαράθεση, κάτι που βολεύει τα πλάνα των Ρώσων.

Αποτέλεσμα εικόνας για afrin turkey

Τι κερδίζει η Τουρκία;

Αν η Τουρκία καταφέρει να κερδίσει τις δυνάμεις των Κούρδων στις δύο επίμαχες περιοχές, τότε θα ελέγχει μια περιοχή 200 περίπου χιλιομέτρων στα σύνορα της με τη Συρία. Έτσι ένα μεγάλο μέρος του de facto αυτόνομου κράτους της Rojava θα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στα σχέδια των Κούρδων για την ίδρυση, μελλοντικά, ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν που θα ενώνει τους Κούρδους της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και φυσικά της Τουρκίας.

Στήριξη στους Κούρδους!

Οι φρικαλεότητες του ISIS, οι αποκεφαλισμοί μαχητών, είχαν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση πολλών ξένων μαχητών στη Συρία για να συμπαρασταθούν στους Κούρδους. Η εξολόθρευση του ΙSIS δεν τους απομάκρυνε, αντίθετα είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο πλευρό του YPG και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μικρού κράτους στη Συρία «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον τούρκο τομοκράτη» τόνισε ένας ξένος πολεμιστής , ο Χουάνγκ Λι.

Loading