«Αγγαρεία» Μητσοτάκη στη συνάντηση με Τσίπρα

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Με «μισή καρδιά» πηγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κάνει… αγγαρεία για λόγους θεσμικής τάξης.

Όχι γιατί αδιαφορεί για το εθνικό θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, αλλά γιατί δεν θέλει με την παρουσία του να νομιμοποιήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς τους οποίους έτσι και αλλιώς θεωρεί επικίνδυνους. Όπως δεν θέλει και με την… απουσία του να δώσει αφορμές στην κυβέρνηση να του κολλήσει την ταμπέλα του «αδιάφορου».

Ως εκ τούτου η πρωινή παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι μια… τυπική διαδικασία και τίποτα περισσότερο.  Αιτιολογώντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεργάτες του τονίζουν ότι πλέον «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», χρεώνοντας στον πρωθυπουργό ότι διαχειρίζεται το Σκοπιανό αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών.

Απομακρύνεται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

«Εμείς δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι του εθνικού ναυαγίου» τονίζουν οι ίδιοι, προεξοφλώντας ότι στο τέλος της σημερινής ημέρας θα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Στη Νέα Δημοκρατία, επίσης, είναι πεπεισμένοι πως ο  Αλέξης Τσίπρας -στο τέλος- θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να «τορπιλίσει» ο ίδιος τη διαπραγμάτευση με το Σκοπιανό, ώστε να… περάσει προς την κοινωνία ότι αρνήθηκε να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας. Και αυτό θα το επιχειρήσει με δυο τρόπους. Είτε προσδοκώντας ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα βρει αντιστάσεις στο κοινοβούλιο  των Σκοπίων και δεν θα μπορέσει να επικυρώσει τη συμφωνία, άρα θα αναλάβει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός την ευθύνη του “ναυαγίου”, είτε ζητώντας ο ίδιος ψήφιση της πρότασης με διευρυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή (βλέπε 180 βουλευτές).

Στρίβειν δια της… διαπραγμάτευσης!

Στο δεύτερο σενάριο απώτερος σκοπός του Αλέξη Τσίπρα θα είναι να πιέσει τόσο τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά στην Πειραιώς θεωρούν ότι τα… κουκιά δεν βγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και άρα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μια μεγάλη και εντυπωσιακή –σε επικοινωνιακό επίπεδο πάντα- έξοδο από το Σκοπιανό.

Το μόνο που δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη, είναι το πότε…

Loading