Στο DNA μας “γραμμένη” η αϋπνία και τα προβλήματα που προκαλεί!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αϋπνία έχει εν μέρει κληρονομική βάση αλλά πλέον και αποδεδειγμένα επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένα γονίδια που έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη διαταραχών του ύπνου και τα οποία είναι δυνατό να κληροδοτηθούν στους απογόνους αλλά και να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα υγείας.

 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει γενετική σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και σε ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη αλλά ακόμα και σωματικές παθήσεις , ιδίως το διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μάρεϊ Στάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση σε περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής, πήραν δείγματα DNA από περισσότερους από 33.000 στρατιώτες και στη συνέχεια έκαναν ανάλυση του γονιδιώματός τους.

Που κατέληξαν οι ερευνητές

Συμπερασματικά κατέληξαν ότι η χρόνια αϋπνία συνοδεύεται και από χρόνια προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης ακόμα και οι ψυχικές παθήσεις.

Έτσι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υπόβαθρου της αϋπνίας θα οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον.

 

Loading