Κίνδυνος για ανάπτυξη πολυπόδων από συμπληρώματα ασβεστίου

Τα συμπληρώματα ασβεστίου όταν λαμβάνονται με ή χωρίς βιταμίνη D προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, ενδεχομένως όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο πολυπόδων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Οι πολύποδες είναι μικροί όγκοι στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και θεωρούνται ότι μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεις αν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως. Το σχήμα και το μέγεθός τους διαφέρει, αλλά οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Σεθ Κρόκετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο εκδήλωσης των κλασσικών αδενωματοειδών πολυπόδων, που είναι λιγότερο συχνοί αλλά έχουν την πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 2.000 άτομα, ηλικίας 45-75 ετών που είχαν ιστορικό πολυπόδων και είχαν τεθεί σε ιατρική παρακολούθηση για τρία με πέντε χρόνια.

Ποιοι εξαιρέθηκαν από την έρευνα

Βέβαια εξαιρέθηκαν  άτομα που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Επίσης ελήφθησαν υπόψη αρκετές παράμετροι, όπως η ηλικία, η διατροφή, το σωματικό βάρος και η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Οι εναπομείναντες ασθενείς με τυχαία επιλογή χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν είτε καθημερινά συμπληρώματα ασβεστίου, είτε συμπλήρωμα βιταμίνης D, ή και τα δύο ή κανένα εκ των δύο για τρία ή πέντε χρόνια (έως να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση).

Επίσης ελήφθησαν υπόψη, οι επιπτώσεις της θεραπείας τρία με πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια της αγωγής, δεν καταγράφηκε επίδραση του ασβεστίου ή της βιταμίνης D στους πολύποδες. Όμως κατά την μετέπειτα φάση της παρακολούθησης (6-10 χρόνια μετά την έναρξη της αγωγής) οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο πολυπόδων στα άτομα που είχαν πάρει μόνο ασβέστιο και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει συνδυασμό βιταμίνης D και ασβεστίου.

Συγκεκριμένες ομάδες ατόμων όπως οι γυναίκες και οι καπνιστές είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο όταν είχαν πάρει συμπληρώματα ασβεστίου. Δεν εντοπίστηκε βέβαια σχέση μεταξύ βιταμίνης D και του κινδύνου πολυπόδων. Επίσης, επιβεβαιώνεται σχέση μόνο με τα συμπληρώματα ασβεστίου και όχι με το διατροφικό ασβέστιο.

Μελλοντικές μελέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που όντως ο συνδυασμός συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D συντελούν σε αυξημένο κίνδυνο πολυπόδων, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη ακόμη και στο σχεδιασμό των πολιτικών δημόσιας υγείας.

Στο μεσοδιάστημα, οι ασθενείς με προκαρκινικού σταδίου πολύποδες, ειδικά οι γυναίκες και οι καπνιστές, ενδεχομένως να πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Loading