Θεσσαλονίκη: Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό ‘Ιδρυμα Νεολαίας

Κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, ενέκρινε την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό ‘Ιδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ). 

Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Αναγεννήσεως 10, στη δυτική πλευρά της πόλης, απέναντι από τα δικαστήρια, παραχωρείται δωρεάν, ως τα τέλη του 2027, ώστε να αποτελέσει την έδρα του Ιδρύματος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε πως στόχος της διοίκησης «ήταν να βρει αυτό το τόσο σημαντικό κτίριο μια σωστή χρήση και να προσφέρει μόνο ωφέλειες και όχι ζημίες για την πόλη και τον δήμο. Και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργήσαμε. Νομίζω ότι πάνω στο μίσος δεν οικοδομείται τίποτα υγιές. ‘Ολοι κρατάμε τις μνήμες μας. Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα στη μνήμη και σε όποια ηθική ή υλική αξίωση”.

Από τη δική της πλευρά , η γενική γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, Μαρία Σαρηγιαννίδου, που θα διευθύνει από ελληνικής πλευράς το ‘Ιδρυμα, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως στόχος του ΕΓΙΝ είναι η στήριξη και προώθηση της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των νέων στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όπως και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, αλλά και σε τόπους μνήμης.

Στη διάρκεια της συζήτησης του ζητήματος προέκυψαν αντιδράσεις για την παραχώρηση του κτιρίου στο Ελληνογερμανικό ‘Ιδρυμα τόσο από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, όσο από δημοτικούς συμβούλους και από εκπροσώπους οργανώσεων της αντίστασης και διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως στη στέρηση ενός χώρου πολιτισμού από τη Β’ Δημοτική Κοινότητα, που θεωρείται υποβαθμισμένη, αλλά και στην πιθανότητα η λειτουργία του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει εις βάρος της ιστορικής μνήμης της γερμανικής κατοχής και των διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Πολιτισμού: Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών σε Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading