“Πεδίο μάχης” το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Από εκτεταμένα επεισόδια στιγματίστηκαν τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”.

Συγκεκριμένα, οι δρόμοι γύρω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, την Έκθεση, αλλά και το Συνεδριακό Κέντρο μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και παρείσφρησαν στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά και βομβών κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσουν το μαινόμενο πλήθος, ωστόσο δεν έλειψαν οι καταγγελίες για κατάχρηση.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί παραπάνω από δύο προσαγωγές ατόμων που μετείχαν στα επεισόδια, ενώ άλλα δύο διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα εστίασης επί της λεωφόρου Νίκης και της πλατείας Αριστοτέλους, καθώς επίσης και σε δεκάδες σταθμευμένα οχήματα στα σημεία όπου διεξήχθησαν συγκρούσεις.

Νωρίτερα, πορεία προς την Έκθεση πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) που ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου, το κόμμα της ΛΑΕ με την ΟΚΔΕ και το ΚΕΕΡΦΑ που ξεκίνησαν από την Αγίας Σοφίας, το ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, καθώς επίσης και συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Το politik.gr και οι συντάκτες του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία των γεγονότων και προσπάθησαν να σας τα μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό, με βίντεο, φωτογραφίες και ρεπορτάζ. 

Δείτε το live…

22.30: H ηρεμία επέστρεψε στους δρόμους του κέντρου.

22.25: Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

22.21: Προσπάθεια από τους υπαλλήλους καταστημάτων εστίασης να συμμαζευτεί η κατάσταση από τις ζημιές που προκλήθηκαν. Κατά μήκος της λεωφόρου Νίκης καίγονται ακόμη οδοφράγματα.

22.13: Πληροφορίες για “συγκρούσεις” μεταξύ διαδηλωτών επί της οδού Παύλου Μελά.

22.12: Φθορές σε καταστήματα προκαλούν διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Πετούν τραπεζάκια και δημιουργούν προβλήματα. Μικρές εστίες φωτιάς και στη Αλ. Σβώλου.

22.11: Εικόνα και από τη δεύτερη προσαγωγή.

22.05: Δύο είναι προσαγωγές αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Ο ένας από τους δύο προσαχθέντες φέρεται να είναι ανήλικος.

 

21.58: Νέες φωτογραφίες από τα επεισόδια στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

21.52: Συνεχίζεται ο πετροπόλεμος στη Λεωφόρο Νίκης.

21.50: Τελείωσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”. Σε λίγο αναλυτικό ρεπορτάζ στο politik.gr 

21.48: Ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης στην Λεωφόρο Νίκης από την πλευρά των αστυνομικών μπροστά σε καταστήματα εστίασης.

21.45: Συνεχίζεται ο πετροπόλεμος επί της Λεωφόρου Νίκης, αν και αυτή τη στιγμή η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

21.39: Φωτογραφία από τα επεισόδια στη Λεωφόρο Νίκης αυτή την ώρα.

21.35: Νέο μέτωπο προς την λεωφόρο Νίκης με την αστυνομία να προσπαθεί να τα συμπτύξει στον Λευκό Πύργο. Στο μεταξύ πολλές μικρές εστίες φωτιάς κατά μήκος της παραλίας εξακολουθούν να καίνε.

 

21.28: Βίντεο από την προσπάθεια προσαγωγής των αστυνομικών δυνάμεων.

21.24: Αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν σε προσαγωγή διαδηλωτή που μετείχε στα επεισόδια, όταν δέχθηκαν επίθεση από πολλά άτομα με αποτέλεσμα να καταφέρει να διαφύγει.

21.14: Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών επί της Νικολάου Γερμανού, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει την TV100.

21.12: Εικόνες από την ειρηνική πορεία με μαζική συμμετοχή του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

21.05: Επίθεση με χημικά από την αστυνομία στην οδό Εθνικής Αμύνης όταν αστυνομικοί δέχθηκαν αποδοκιμασίες από κόσμο που βρισκόταν στο σημείο. Πετροπόλεμος και χημικά στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

20.56: Κατά τόπους καίνε μικρές εστίες φωτιάς στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

20.55: Άτομο περίπου 40 ετών φέρεται να χτυπήθηκε με γκλομπ στο πρόσωπο και μεταφέρεται με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

20.53: Σύμφωνα με πληροφορίες, ηλικιωμένος 85 ετών αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα δεν μετείχε σε καμία διαδήλωση.

20.49: Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διασχίζουν συχνά τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πεδίο μάχης η περιοχή γύρω από το δημαρχείο. Δείτε το βίντεο.

 

 

20.47: Ξεκινά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο. 

20.41: Ολοκληρώθηκε και η πορεία της ΛΑΕ, της ΟΚΔΕ και του ΚΕΕΡΦΑ στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας απ’ όπου ξεκίνησε.

20.39: Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και η πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

20.37: Έρημο τοπίο μοιάζει αυτή τη στιγμή η Έκθεση στο εσωτερικό της, με τους εκθέτες να τα μαζεύουν άρον – άρον. Περιπολίες ανθρώπων του ΕΚΑΒ προκειμένου να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χρειαστεί.

20.30: Live εικόνα από τα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

20.26: Απροσέγγιστη, η περιοχή του δημαρχείου. Τραγική η κατάσταση και καταγγελία για υπερβολική χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας.

20.21: Καίγονται κάδοι στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο.

20.18: Καταγγελίες πολιτών για εγκλωβισμό σε κατάστημα εστίασης λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο. Πληροφορίες ότι μέσα στο κατάστημα υπάρχουν και πολλά παιδιά.

20.17: Στην Τσιμισκή και το μπλοκ της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, πιθανόν να κινηθεί προς την πλατεία ΧΑΝΘ για να ανέβει την Αγγελάκη.

20.15: Μεγάλο σύννεφο από τα χημικά “πνίγει” το κέντρο της πόλης. Έπεσαν οι πρώτες μολότοφ στο ύψος της Γ’ Σεπτεμβρίου.

20.09: Photogallery από τα επεισόδια στο ύψος του δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου οι “μάχες” συνεχίζονται ακόμη.

20.04: Ομαλά κυλούν τα πράγματα στην πορεία της ΛΑΕ και του ΟΚΔΕ η κεφαλή της οποίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Τσιμισκή.

20.00: Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό.

19.58: Έντονη κινητικότητα από τα ΜΑΤ προς τη διαδήλωση των αντιεξουσιαστών. Σε δύο μέτωπα αυτή τη στιγμή οι διαδηλώσεις.

Photogallery:

19.54: Η πορεία των αντιεξουσιαστών έχει σταματήσει επί της Αγγελάκη μπροστά από τη νότια πύλη της έκθεσης.

19.50: Δεν σταματούν οι μάχες στην συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Β. Γεωργίου μπροστά από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

19.49: Έφτασε και μπήκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” ο Αλέξης Τσίπρας με καθυστέρηση.

19.45: Συνεχίζεται η πορεία των αντιεξουσιαστών, υπό την επιτήρηση μικρών αστυνομικών δυνάμεων.

19.40: Συνεχόμενες ρίψεις χειρομβοβίδων κρότου λάμψεις από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων στο πάρκο του Ξαρχάκου. Με ξύλα και πέτρες απαντάνε οι διαδηλωτές.

19.35: Στο πάρκο του Ξαρχάκου συνεχίζονται οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών ομάδων που εισχώρησαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Βίντεο με τραυματισμό αστυνομικού των δυνάμεων των ΜΑΤ.

19.29: Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ ακροδεξιών και αστυνομικών έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Δείτε το photogallery:

19.26: Λόγω των επεισοδίων αλλάζει το δρομολόγιο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα ξεκινήσει από το Μακεδονία Παλλάς με κατεύθυνση το Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

19.24: Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αστυνομικός έχει χτυπηθεί από αγνώστους στο ύψος του δημαρχείου την στιγμή που έχασε την ισορροπία του.

19.20: Μάχες σώμα με σώμα και ρίψη κιγκλιδωμάτων από την πλευρά των διαδηλωτών στο ύψος του δημαρχείου. Συνεχίζονται οι κρότου λάμψης.

19.15: Συνεχίζονται τα επεισόδια μπροστά από το δημαρχείο με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να προσαγάγουν διαδηλωτή, ο οποίος με την βοήθεια 100 περίπου ατόμων κατάφερε να τους αποφύγει. “Στοπ” της αστυνομίας στους αντιεξουσιαστές στους οποίους δεν επιτρέπεται να στρίψουν προς Τσιμισκή. Στην Αγγελάκη η πορεία του ΠΑΜΕ.

19.13: Επίθεση δέχθηκε το τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού Alpha από ακροδεξιούς που εισχώρησαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Γ’ Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοσιογράφοι και συνεργεία δέχθηκαν επίθεση με μπουκάλια ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να βιοπραγήσουν.

19.10: Έπεσαν οι πρώτες χειρομβοβίδες κρότου λάμψης από την πλευρά των αστυνομικών, προς μερίδα διαδηλωτών που μετέχουν στην πορεία για την Μακεδονία. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο και φώναξαν συνθήματα κατά του Γιάννη Μπουτάρη.

19.05: Ξεκίνησε η πορεία των αντιεξουσιαστών με κατεύθυνση την Αγίας Σοφίας.

19.00: Στην οδό Τσιμισκή αντίθετα στο ρεύμα των αυτοκινήτων κινείται η πορεία του ΠΑΜΕ αυτή τη στιγμή. Για αστυνομοκρατούμενη πόλη έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

18.50: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει δώσει η αστυνομία, αυτή τη στιγμή: Στην περιοχή της Καμάρας όπου έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές του αντιεξουσιαστικού χώρου, υπάρχουν 2.500 άτομα, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους έχουν συγκεντρωθεί 6.000 διαδηλωτές, ενώ στο σημείο συγκέντρωσης της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (άγαλμα Βενιζέλου) μετέχουν 3.000 άτομα.

18.49: Επί της οδού Εγνατίας έχει βγει πλέον το μπλοκ των αντιεξουσιαστικών κινήσεων που είχαν σημείο συγκέντρωσης την Καμάρα. Αυτό σημαίνει ότι από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία.

18.45: Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ που είχε σημείο συγκέντρωση την πλατεία Αριστοτέλους.

Phtogallery:

18.38: Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου, που έχει ταξιδέψει από δεκάδες μέρη της Ελλάδας για το μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, έχει κατακλύσει τη Λεωφόρο Νίκης μπροστά από το Λευκό Πύργο, με το δρόμο να παραμένει κλειστός έως και το πέρας της συγκέντρωσης.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι πολύ ισχυρή, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ έχουν παραταχθεί μπροστά από τα οδοφράγματα, προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη προσπάθεια διαδηλωτών να εισέλθουν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Συγκέντρωση και στην Καμάρα

Στην Καμάρα αυτήν την ώρα έχουν συγκεντρωθεί άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο πλαίσιο του πανελλαδικού τους καλέσματος, για να διαδηλώσουν «ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, τον πόλεμο και τον εθνικισμό», αλλά και για να περιφρουρήσουν τις καταλήψεις.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική, ενώ η Εγνατία παραμένει κλειστή.

Συγκέντρωση επίσης στην Καμάρα πραγματοποιούν και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με στόχο όπως αναφέρουν ένα «ανεξάρτητο από τον εργοδοτικό/κυβερνητικό συνδικαλισμό, πανελλαδικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στα μνημόνια διαρκείας, τον πόλεμο και τον εθνικισμό».

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αυτή την ώρα, στο άγαλμα Βενιζέλου βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του εργατικού και κοινωνικού συλλαλητηρίου. Μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ΠΑΜΕ δίνει δυνατό «παρών» ανήμερα των εγκαινίων της ΔΕΘ, καθώς αυτήν την ώρα η Πλατεία Αριστοτέλους έχει «πλημμυρίσει» από εκατοντάδες διαδηλωτές, παρουσία και του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η σημερινή συγκέντρωση, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, είναι «για να δοθεί απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδότες, στο κεφάλαιο συνολικά, ότι ο εμπαιγμός δε θα περάσει, ότι εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και δε θα ανεχτούμε μια ζωή μέσα στη μιζέρια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους για τα κέρδη μιας χούφτας παρασίτων στην οικονομία».

Κινητοποίηση και από την ΛΑΕ

Μέλη της Λαϊκής Ενότητας έχουν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, παρουσία και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έκανε μάλιστα δημόσια πρόταση σε όλες τις αριστερές οργανώσεις για κοινή παρουσία και πορεία στη ΔΕΘ.

Loading