Οι Έλληνες στα γήπεδα του Μουντιάλ της Ρωσίας

Του Μ. Ιωαννίδη

Ποιος είπε ότι στο Μουντιάλ της Ρωσίας δεν θα υπάρχουν Έλληνες; Ο Δημήτρης Πετράτος θα αγωνιστεί με την εθνική ομάδας της Αυστραλίας και θα εκπροσωπήσει το ελληνικό στοιχείο.

Γεννημένος στο Σίδνεϊ από Έλληνες γονείς με οικογενειακή παράδοση στο ποδόσφαιρο, θα μεταφέρει το ελληνικό DNA στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο πατέρας του αγωνιζόταν στην Sydney Olympic και αυτός φορά τη φανέλα της Νιουκάστλ Τζετς. Συμπαίκτης του είναι ο αδελφός του Κώστας ενώ στα τμήματα υποδομής της ομάδας είναι ο μικρότερος αδελφός του Μάκης. Ακόμα  και η αδελφή του Παναγιώτα ασχολείται με το ποδόσφαιρο και  βρίσκεται στην γυναικεία ομάδα Κ11 της Sydney Olympic.

Οι Έλληνες στα γήπεδα του Μουντιάλ της Ρωσίας

Σε ηλικία 20 χρόνων αγωνίστηκε για ένα χρόνο στη Μαλαισία, αλλά οι περιορισμοί που υπάρχουν για τους ξένους ποδοσφαιριστές στη συγκεκριμένη χώρα τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Αυστραλία. Εκεί αγωνίστηκε στην ομάδα του Μπρισμπέιν και σύντομα  σημείωσε το πρώτο του χατ-τρικ κόντρα στην πρώην του ομάδα (Sydney FC).

Έχοντας μια καλή αγωνιστική πορεία μεταγράφηκε στην  Ulsan Hyundai  της Νότιας Κορέας στην οποία παρέμεινε έξι μήνες. Η ευκαιρία να επιστρέψει στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας και την ομάδα της Νιουκάστλ Τζετς ήρθε μέσω ενός πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Ο Ρόναλντ Βάργκας τραυματίστηκε και ο Πετράτος ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην ομάδα, εξασφαλίζοντας με τις εμφανίσεις του ένα εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας.

Ο Σαριόγλου, ο Μουρίνιο και ο Σαλάχ

Στο πλευρό του Έκτορ Ραούλ Κούπερ θα βρεθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας ο Αντώνης Σαριόγλου. Γεννημένος στο  Καράκας από Έλληνα πατέρα και Βενεζουελάνα μητέρα, ήρθε στην Ελλάδα το 1990 και σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.

Ο Μουρίνιο ξεκίνησε τη μεγάλη του καριέρα ως μεταφραστής του Μπόμπι Ρόμπσον και κάτι ανάλογο επεφύλασσε το ξεκίνημα της καριέρα του και για τον Αντώνη Σαριόγλου.

Οι Έλληνες στα γήπεδα του Μουντιάλ

Η σχέση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε λόγω της γνώσης της ισπανικής γλώσσας. Το 2008 βρέθηκε στον  Άρη ως διερμηνέας του Πορτογάλου προπονητή Μανουέλ Μασάδο.  Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, πάλι στον Άρη και αυτή η γνωριμία του τον έφερε και στην εθνική Αιγύπτου, την οποία ο Αργεντινός προπονητής ανέλαβε το 2015. Νωρίτερα είχε συνεργαστεί με τον Γκιγιέρμο Όγιος στον Ηρακλή, ενώ είχε και μια παρουσία στην ομάδα της Βέροιας.

Μπορεί στα «χαρτιά» να ήταν ο μεταφραστής των παικτών από την Λατινική Αμερική και την Ιβηρική Χερσόνησο, ωστόσο παράλληλα εξασκούσε κανονικά το επάγγελμά του, καθώς με τους εκάστοτε γυμναστές προετοίμαζε και αυτός την προπόνηση.

H Εθνική ομάδα της Αιγύπτου θα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και μέσα σ’ αυτό θα βρίσκεται και ο Έλληνας γυμναστής, ο οποίος μαζί με τον σούπερ σταρ Σαλάχ, αλλά και τον «δικό» μας Ουάρντα, θέλουν να είναι μια από τις ομάδες έκπληξη του Μουντιάλ.

Τα «δικά» μας παιδιά!

Πέραν των Πετράτου και Σαριόγλου στη Ρωσία θα βρεθούν προπονητές αλλά και ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος) θα είναι μαζί με την Σερβία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η παρουσία του στον ΠΑΟΚ τον έφερε ξανά στην εθνική ομάδα στην οποία όπως φαίνεται πλέον καθιερώθηκε. Στην εθνική Αιγύπτου εκτός από τον Αντώνη Σαριόγλου, ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ είχε βρεθεί στην Ελλάδα ως προπονητής στον Άρη, ενώ ο Σικαμπάλα φόρεσε στο παρελθόν τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Στην Πορτογαλία βρίσκεται ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος με θητεία σε πολλές ελληνικές ομάδες (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό) αλλά και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.  Επίσης ο Μπρούνο Άλβες ο οποίος για ένα «φεγγάρι» αγωνίστηκε με την ΑΕΚ.

Στο Μαρόκο θα συναντήσουμε τον Μεντί Καρσελά ο οποίος πέρσι φόρεσε τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού ενώ στη Σερβία υπάρχει ακόμα ένας πρώην ερυθρόλευκος, ο Λούκας Μιλιβόγιεβιτς. Πολλούς γνώριμους μας έχει και η εθνική ομάδα της Σουηδίας με την παρουσία των Ρόμπεν Όλσεν (ΠΑΟΚ), Όσκαρ Χίλιεμαρκ (Παναθηναϊκός), Τζίμι Ντουρμάζ (Ολυμπιακός) και Μάρκους Μπέργκ (Παναθηναϊκός).

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018

Loading