Προκαταρκτική συμφωνία για όριο στις χρεώσεις κλήσεων-SMS εντός ΕΕ

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία-σταθμό φαίνεται πως κατέληξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες και το κόστος τους ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη απόφαση, αφορά το όριο κόστους μιας κλήσης από μια χώρα της ΕΕ προς μια άλλη στο οποίο θα ανέρχεται στα 19 λεπτά του ευρώ το λεπτό και εκείνο της αποστολής ενός SMS τα 6 λεπτά. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Μαΐου 2019.

«Συμφωνήσαμε στο ότι οι πάροχοι δεν θα μπορούν πλέον να χρεώνουν υπερβολικά έξοδα στους χρήστες όταν τηλεφωνούν ή στέλνουν ένα SMS από τη χώρα καταγωγής τους προς ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου», ανάφερε σχετικά με την συμφωνία η Ισπανίδα Πιλάρ ντε Καστίγιο, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκοί πάροχοι, δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για ένα «πολιτικό προπέτασμα καπνού», το οποίο υποδηλώνει την αδυναμία της ΕΕ να στηρίξει με επενδύσεις τις τηλεπικοινωνίες σε θέματα τεχνολογίας όπως αυτή του G5.

«Ο κύριος σκοπός της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να βελτιώσει αισθητά το επενδυτικό κλίμα για την ανάπτυξη νέων δικτύων και να διευκολύνει τους χρήστες όλων των υπηρεσιών επικοινωνιών», ανέφερε σε ανακοίνωση η ETNO, η ευρωπαϊκή υπηρεσία, στην οποία ανήκουν και οι εταιρείες Orange και Deutsche Telekom.

Προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η προκαταρκτική συμφωνία θα πρέπει αυτή να εγκριθεί οριστικά πρώτα από τα 28 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Loading