Βαρβιτσιώτης: “Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωμεσογειακή πολιτική”

Τι αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Με αφορμή την υπουργική σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φιλοξενήθηκε χθες στην Αθήνα, την πρώτη με φυσική παρουσία, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε: “Φιλοδοξία μας είναι να καταστεί η μεσογειακή διάσταση μία ισχυρή πολιτικά τάση στην Ευρώπη”.

Οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για μια Κοινή Δήλωση, που ανοίγει τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στα Χανιά, τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ χωρών με παραδοσιακούς δεσμούς και κοινές προκλήσεις, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Οι EU-Med είναι ένας χώρος συνεύρεσης ισχυρών πολιτικά και ναυτικά δυνάμεων, νησιωτικών χωρών και κρατών στα σύνορα της ηπείρου», υπογραμμίζει ο ίδιος και συμπληρώνει:

«Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους, μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατότερα στις Βρυξέλλες. Να εκφράσουμε και να ενισχύσουμε την νότια διάσταση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Να διαμορφώσουμε το μέλλον που απαιτούν και αξίζουν οι λαοί μας».

Πρωτίστως ένα μέλλον που θα διαφυλάσσει το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και γι’ αυτό το λόγο στην υπουργική σύνοδο εντάχθηκε ειδική θεματική με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των πόρων της μέσα από μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία.

«Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εξέλθουμε από την πανδημία ομαλά,  αποτελεσματικά, με κοινό βηματισμό. Ότι τα προγράμματα εμβολιασμών θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. Ότι ο τουρισμός θα αιμοδοτήσει και πάλι τις χώρες μας», τονίζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπενθυμίζοντας ότι «το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό -που πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε- αγκαλιάστηκε από όλες τις μεσογειακές χώρες. Και σήμερα βάζει μπροστά τις μηχανές της εξωστρέφειας, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη».

Ακόμα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η ανάκαμψη πρέπει να είναι άμεση και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, να εγγυάται τη μετάβαση σε ανθεκτική Πράσινη Ψηφιακή Οικονομία, όπως και να επιτρέπει στους νέους να μένουν στη χώρα τους.  Συμπληρώνοντας οτι τα εργαλεία υπάρχουν, με κύριο το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ενωμένοι οι νότιοι πρέπει να διαχειριστούμε και τα ζητήματα ασφάλειας. Συνασπισμένοι γύρω από κοινές πολιτικές και δημοκρατικές αρχές, να κάνουμε τη Μεσόγειο έναν τόπο ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την καλή γειτονία. Κάτι το οποίο πρέπει να σεβαστεί και η Τουρκία. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο για μια βιώσιμη λύση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας».

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης στέκεται επίσης και στην ανάγκη «περιφρούρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης με μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, για να μη μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπων».

«Πρώτα η Ευρώπη να θέσει κανόνες στα θαλάσσια σύνορά της. Να αυξήσει τις δυνάμεις της. Να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και μετά να δείξει αλληλεγγύη στις χώρες υποδοχής. Αλλιώς, κανένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

«Είναι, λοιπόν, η στιγμή η Ευρώπη να επενδύσει στη μεσογειακή γειτονιά της», επισημαίνει χαρακτηριστικά, για να ολοκληρώσει: «Και η Ελλάδα, ως πανάρχαιο ναυτικό έθνος που βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στρατηγικό συμφέρον να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωμεσογειακή πολιτική. Η πρώτη σελίδα γράφτηκε στην Αθήνα, το επόμενο βήμα θα γίνει στα Χανιά».

Δείτε επίσης: Ξεναγήθηκε στους Δελφούς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Ποια μέρη επισκέφτηκε (pics)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading