Θεμιστοκλέους: “Μικρή η επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από την αναστολή χορήγησης εμβολίου Johnson & Johnson”

Παραπάνω από 2.530.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει ως τώρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία», ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε οτι πάνω από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, μίνιμουμ με μια δόση, ποσοστό που αναλογεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, το οποίο αντιστοιχεί ποσοστιαία σε 7,35%.

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συμπλήρωσε πως άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου στην κατηγορία Β και έχουν ήδη κλειστεί 153.000 ραντεβού.

Ακόμα, ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε οτι τα ραντεβού για τις ηλικίες 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς, ανοίγουν την Τετάρτη 21 του μήνα.

Εν συνεχεία, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54 ετών.

 Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι “οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν”. Όμως όπως ανέφερε, “αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γιατί πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας».

Σε ερώτηση για το αν έχει εξομαλυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε ότι «η μη προσέλευση παρότι έχει κλειστεί ραντεβού είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τα άλλα δύο εμβόλια της Phizer και της Moderna».

Παρόλα αυτά, είπε ότι το 93% όσων κλείνουν ραντεβού προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, διευκρινίζοντας βέβαια ότι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού αυτή τη στιγμή για τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι για το εμβόλιο αυτό.

Τέλος, αναφορικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, κατέληξε ότι από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο, ενώ από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: “Να θεραπεύσουμε την πραγματική ζημιά στην οικονομία από την πανδημία, που κράτησε παραπάνω”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading