Τα “καυτά μέτωπα” Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα…

Του Σταύρου Οραήλογλου

Τρία είναι τα “καυτά μέτωπα” που έχει να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη ημέρα της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη και την μετριοπάθεια που επέδειξε τόσο στην ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου όσο και στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Τα ελληνοτουρκικά, η οικονομία και φυσικά η πανδημία απαιτούν από τον Πρωθυπουργό “λεπτούς χειρισμούς”, με τον ίδιο να καθιστά σαφές από τον τόνο που χρησιμοποίησε ότι δεν επιθυμεί να οξύνει τα πνεύματα ούτε με την αντιπολίτευση, αλλά ούτε και με την Άγκυρα.

“Θα πορευτούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον” τονίζουν στο “Politic” στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους ίδιους να επισημαίνουν ότι ως πολιτικός του μέτρου ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους, αφήνοντας τον πρώτο λόγο στην πολιτική του ρεαλισμού και της αποτελεσματικότητας. 

Για τα ελληνοτουρκικά, αύριο, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συζητηθούν οι ελληνικές παρατηρήσεις ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. της συμμαχίας.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υψηλά κλιμάκια του ΝΑΤΟ έχουν αποδεχθεί τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων της ελληνικής πλευράς, εστιάζοντας στην ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί εντύπωση είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιμονή του ΝΑΤΟ ότι δεν θα εμπλακεί στην ουσία της ελληνοτουρκικής έντασης. Η Αθήνα πάντως, όπως διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι αρνητική σε συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα, αρκεί η Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες.

Ικανοποιημένος ο επιχειρηματικός κόσμος

Όσον αφορά στην οικονομία, ο επιχειρηματικός κόσμος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όσους έχουν πληγεί και δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα εξειδικευθούν εντός της εβδομάδας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ενδεικτικό του κλίματος είναι επαγγελματικοί σύλλογοι και επιμελητήρια μίλησαν με εγκωμιαστικά σχόλια για το γεγονός ότι φέτος πρώτη φορά υπάρχει πρόνοια για τους επιχειρηματίες και όχι για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Πρόσω ολοταχώς για καθολική χρήση μάσκας

Σχετικά με την πανδημία, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ληφθούν οριζόντια μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων. Υπό την πίεση του κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό σήμερα το απόγευμα να ανακοινωθεί η καθολική χρήση μάσκας στις περιοχές που έχουν “κοκκινήσει” λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Loading