Συνάντηση Σταϊκούρα – Καράογλου στο ΥΜΑΘ

Τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Σταϊκούρα υποδέχθηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για σημαντικά έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα.

«Διττός στόχος είναι να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και δεύτερον να θέσουμε τα θεμέλια για τη γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η μετά κορονοϊό εποχή να είναι μία εποχή υψηλής παραγωγικότητας, υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής διατηρήσιμης έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής μεγέθυνσης» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Και πρόσθεσε: «Ο πρώτος είναι να δούμε, να αξιολογήσουμε την πορεία του έργου που αφορά το τεχνολογικό πάρκο. Είναι μία εμβληματική επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να επενδύσει η χώρα στην έρευνα και την καινοτομία. Επιβεβαιώνω ότι το έργο προχωράει με τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που είχαμε προβλέψει. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, έτσι ώστε πολύ σύντομα αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά –ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, για τα Βαλκάνια.

Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης είναι να συζητήσουμε με την πραγματική οικονομία, να συζητήσουμε με την επιχειρηματικότητα -μικρή, μεσαία και μεγάλη- να ακούσουμε τα προβλήματα, να αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να εμπλουτίσουμε τις πολιτικές μας, πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και στοχευμένες σε περιοχές και σε κλάδους, που πλήττονται περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός ή όπως είναι η περιοχή της Θράκης.

Γι’ αυτό και πολύ πρόσφατα -και αυτό αναγνωρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, αναγνωρίζεται από την επιχειρηματικότητα- η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε ένα πάγιο αίτημα της επιχειρηματικότητας, το 12% που είναι επιδότηση μισθολογικού κόστους σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος- κυρίως της Θράκης. Μία πρωτοβουλία που ενισχύει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη ΔΕΘ- Helexpo, αφορά τη διοργάνωση της έκθεσης τους προσεχείς μήνες, μία έκθεση με ιδιαιτερότητες φέτος, αλλά με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία που έχει και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, αλλά ταυτόχρονα όχι μόνο τη διοργάνωση της έκθεσης, αλλά και το πώς πάει το εμβληματικό έργο που αφορά την ανάπλαση και γενικώς το μέλλον της έκθεσης.

Οι πληροφορίες μου, η ενημέρωση που έχω και θα έχω και αργότερα από τη διοίκηση, είναι ότι ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν δρομολογηθεί και πολύ σύντομα θα υλοποιηθούν. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ, προκειμένου όχι μόνο να υποσχεθεί, αλλά να δεσμευθεί και κυρίως να πράξει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Καράογλου: Σε όλα τα έργα είμαστε εντός των χρονικών πλαισίων

Από την πλευρά του ο Θ. Καράογλου σημείωσε πως «είχαμε την ευκαιρία και με μεγάλη άνεση να συζητήσουμε με τον υπουργό για διάφορα θέματα πολύ ενδιαφέροντα για την Β. Ελλάδα. Κάναμε μια γενική κουβέντα και μια ανάλυση της κατάστασης για την Οικονομία στην περιοχή και μια ειδική αναφορά και ειδική συζήτηση για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία και τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο υπουργός και μπορεί να συμβάλει στην προοπτική υλοποίησής τους» τόνισε αρχικά ο Θ. Καράογλου.

Και πρόσθεσε: «Το πρώτο θέμα, αφορά το Τεχνολογικό Πάρκο τέταρτης γενιάς (Thess Intec) για το οποίο η συμβολή του υπουργού ήταν καταλυτική ώστε να πειστεί το Υπερταμείο να μεταβιβάσει την έκταση των 761 στρεμμάτων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κατ’ αρχήν και στη συνέχεια από το υπουργείο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Σ’ ότι αφορά το θέμα αυτό, τα πάντα κυλούν ομαλά και θεωρούμε ότι με την συμπαράσταση του υπουργού το έργο θα υλοποιηθεί έγκαιρα όπως έχουμε υποσχεθεί στον πρωθυπουργό.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την εξέλιξη στην ανάπλαση της ΔΕΘ ένα έργο που επίσης εξελίσσεται χρονικά στα πλαίσια που πρέπει».

Μετά το τέλος της μεταξύ τους συνάντησης, παραχώρησαν δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω

Loading