Σταϊκούρας: «Λελογισμένες μειώσεις φόρων»

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν «λελογισμένες μειώσεις φόρων» άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων», είπε σχετικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», προσθέτοντας πως «υπάρχουν και άλλα μέτρα προς αξιολόγηση. Υπάρχουν ζητήματα για τη μείωση της προκαταβολής φόρων, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές. Αν τα αθροίσουμε, όμως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Θα υπάρχουν μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, θα υπάρχουν κλαδικές παρεμβάσεις. Κάνουμε το βέλτιστο έχοντας το βλέμμα στη μετά κορονοϊό εποχή».

Στήριξη εργαζομένων κλειστών εταιρειών

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η στήριξη των εργαζομένων «για το Μάιο θα ισχύσει για όσες εταιρείες παραμείνουν κλειστές ή για το τμήμα των εργαζομένων που μένει σε αναστολή. Εμάς η βούληση είναι αυτό να κρατήσει και τον μήνα Ιούνιο».

Όπως επισήμανε, «θέλουμε να δούμε κλάδους όπως τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και τον Ιούλιο, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες».

Παράλληλα, είπε ότι ευελπιστεί πως η Ελλάδα θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο και μετά από το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης και αυτό θα είναι παράλληλο με το πρόγραμμα της αναστολής συμβάσεων.

Η απώλεια εσόδων

Αναφερόμενος την πορεία των δημοσίων εσόδων, ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τους πολίτες που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους «γιατί επέδειξαν συνέπεια με πολλούς εξ αυτών να αξιοποιούν τα κίνητρα που έδωσε η πολιτεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απώλεια εσόδων τον μήνα Απρίλιο ίσως να είναι και κάτω από το -30% και αυτό θα σημαίνει υστέρηση αλλά όχι κατάρρευση εσόδων σε έναν μήνα που είχαμε lockdown».

Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι «έως τις αρχές Ιουλίου θα τα βγάλουμε μόνοι μας ταμειακά», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ακόμη και υπάρχει χρονική υστέρηση στην εισροή των κοινοτικών πόρων.

Ερωτηθείς για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, είπε πως «η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη στη χώρα το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη».

Δείτε ακόμη:
Φοροελαφρύνσεις για να «στρίψει» η οικονομία

Loading