«Σπρώχνουν» 500 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Του Σταύρου Οραήλογλου

Το ποσό των 500 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ετοιμάζει να “σπρώξει” στην αγορά η Κυβέρνηση με τις δυο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” της εθνικής μας οικονομίας. Η πρώτη προκήρυξη αφορά στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα  140 εκατ. προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 210 εκατ. αφορούν φορολογική απαλλαγή.

Η συγκεκριμένη απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται  εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων.

Η δεύτερη αφορά στις «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» και ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 140 εκατ. προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 10 εκατ.  αφορούν φορολογική απαλλαγή. Όπως εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο “Politic” απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ενεργητικού τους  δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Απλοποιείται η απονομή συντάξεων

Επίσης προχωρά με γοργούς ρυθμούς η έκδοση των συντάξεων με το νέο ψηφιακό σύστημα «Άτλας». Βασικός στόχος και προτεραιότητα Μεγάρου Μαξίμου είναι να βάλει τέλος στο μείζον πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης απονομής των εκκρεμών συντάξεων, που αποτελεί μία παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

 Η εφαρμογή του νέου συστήματος ξεκίνησε από τις 23 Ιουλίου, με πηγές του υπουργείου Εργασίας να μιλούν για αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος. Το πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε με τις νέες συντάξεις χηρείας και τέως ΟΓΑ οι οποίες πλέον εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε δευτερόλεπτα. Μέσα στο επόμενο δίμηνο, Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου, ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει την σταδιακή ένταξη στο σύστημα  «Άτλας» όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες από 1 Ιανουαρίου 2017 και μετά.

Δείτε επίσης: ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κύπρο

Loading