Παπαδημούλης στο P: «Ο Μητσοτάκης να διεκδικήσει με δυναμισμό» (aud)

«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη πέταξε στην Κομισιόν το μπαλάκι που της είχε πετάξει το Eurogroup, αποφασίζοντας γενικώς κι αορίστως για ένα ταμείο ανασυγκρότησης που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεγάλο θα είναι και πόσο από αυτό θα είναι επιχορηγήσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με εγγυήσεις της Κομισιόν και πόσο θα είναι δάνεια.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το τελευταίο είναι το κακό σενάριο γιατί θα οδηγήσει στην υπερχρέωση του Νότου, που σημαίνει ύφεση, νέα μέτρα κι ενδεχομένως νέα μνημόνια.

Κι αυτός είναι κίνδυνος μεγάλος και για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Ιταλία».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, με δήλωσή του στο Politic, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δυστυχώς, κατά τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγαλύτερη η επιρροή στην ευρωπαϊκή ηγεσία των “ευρωτσιγκούνηδων” της Δεξιάς του Βορρά- της καγκελάριου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε,- παρά του ευρωπαϊκού Νότου, που πρέπει να είναι πιο συμπαγής και πιο διεκδικητικός, κατά τον ίδιο.

«Να μην συνεχιστούν οι αναβολές»

«Περιμένω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έβαλε την υπογραφή του υπέρ των ευρωομολόγων, να τα διεκδικήσει κιόλας με τον ίδιο δυναμισμό που τα διεκδικούν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Για τον ευρωπαϊκό Νότο το ζητούμενο είναι η στήριξη της ισπανικής πρότασης για τα διαρκή ομόλογα (perpetual bonds) και η εξασφάλιση της συνδρομής και της Γαλλίας σε αυτή την πρόταση, καθώς και να μην συνεχιστούν οι αναβολές γιατί αυτές μεγαλώνουν την κοινωνική και οικονομική ζημιά», προσθέτει με ανησυχία ο κ. Παπαδημούλης.

Loading