Λαγκάρντ: Ο Τσίπρας φταίει για τις βαθιές περικοπές

Τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει η Κριστίν Λαγκάρντ ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τις βαθιές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα των πολύ δραστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποκαλύπτοντας ότι το ΔΝΤ δεν υποστήριξε πρόσθετες περικοπές.

«Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές»

«Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές», ήταν η χαρακτηριστική της αναφορά που βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό γιατί καταρρίπτει το μύθο που καλλιεργεί συστηματικά ο Αλέξης Τσίπρας πως για όλες τις περικοπές μισθών και συντάξεων φταίει το ΔΝΤ.

«Ο ελληνικός λαός πέρασε δύσκολα χρόνια»

«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν» σημείωσε μεταξύ άλλων η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κλείνοντας πάντως,  η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ διεμήνυσε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας» κατέληξε.

Loading