Ν. Καραγιαννακίδης: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση οικονομική ενίσχυση του λιανεμπορίου

Η αιφνιδιαστική απόφαση για την αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα τους και η Θεσσαλονίκη, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν την επανεκκίνηση του προκάλεσε, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, την καθολική αντίδραση του εμπορικού κόσμου της συμπρωτεύουσας.

Είναι σαφές πως εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακούσει, να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι κατέληξαν στο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την επανέναρξη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Αντιλαμβάνομαι ακόμη, πως καμία Κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις ώστε να κρατά κλειστή την οικονομία και “κλειδωμένη” την εμπορική δραστηριότητα, καθώς αυτό οδηγεί, μεταξύ άλλων, και σε στέρηση εσόδων για το δημόσιο ταμείο.

Την ίδια, όμως, ώρα οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε σήμερα Δευτέρα να σηκώσουν ρολά: διέκοψαν τις αναστολές των υπαλλήλων τους, έφτιαξαν τις βιτρίνες, προμηθεύτηκαν εμπορεύματα, χρεώθηκαν εκ νέου. Με δεδομένο πως η νέα καθυστέρηση στην επανεκκίνηση αποτελεί τη χαριστική βολή για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών, προτείνω στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, να ακούσουν τη φωνή των τριών Περιφερειαρχών για έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου και να προχωρήσουν σε άμεση οικονομική, μη επιστρεπτέα, στήριξη των εμπόρων, ώστε να αμβλύνουν τις οδυνηρές συνέπειες  της παράτασης του λουκέτου. Άλλωστε η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθεί νέο, έκτακτο επίδομα για αυτές τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης πως πιάνει το σφυγμό της κοινωνίας και βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό όσων δοκιμάζονται.

* Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος, πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Loading