Κουτσούμπας: “Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, με αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας”

Ο Γ.Γ.  της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε σήμερα ομιλία σε διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με τη στήριξη του κόμματος στους υγειονομικούς και γενικά τη διαχείριση της πανδημίας.

«Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για το λαό και τις ανάγκες του» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει οτι η μάχη κατά του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη και «γι’ αυτό θεωρούμε επικίνδυνη την άποψη που διακινεί η κυβέρνηση ‘ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας’. Οι δεκάδες νεκροί, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι, πολλοί εκτός ΜΕΘ, τους διαψεύδουν».

Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι πραγματικά όπλα για να αντιμετωπιστεί ο covid-19 «είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, η επίταξη – χωρίς αποζημίωση – του ιδιωτικού τομέα, οι μαζικοί εμβολιασμοί με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα για όλα αυτά» και πρόσθεσε «αντίθετα, η μόνη της αγωνία είναι να ανοίξει συνολικά η καπιταλιστική οικονομία, με αυτοδιάγνωση για τους εργαζόμενους και τα γνωστά πρωτόκολλα – «λάστιχο», που ωφελούν μόνο τις τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Προσθέτοντας οτι η κυβέρνηση «έχει ανάγει την ατομική ευθύνη σε πανάκεια, ενώ ο καθένας καταλαβαίνει πως καμιά πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κρατική καταγραφή και επίβλεψη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι όλη αυτή την περίοδο επιβεβαιώθηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ, ότι «ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, απροστάτευτος, όχι κυρίως απ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον κορονοϊό, αλλά από τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα υγείας» προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στα κράτη με τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες. Ανέφερε ακόμα ότι «η άθλια για τις ανάγκες του λαού κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο εύρωστος ιδιωτικός τομέας, αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής» προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών».

«Αυτό είναι το περιεχόμενο της δήθεν «αλληλεγγύης» που προσδίδουν στην ΕΕ τα άλλα κόμματα που την έχουν ως σημαία τους» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ διαδοχικά «έβαλαν το χέρι τους για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος Υγείας, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, με τα κριτήρια του ‘κόστους-οφέλους’, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας».

Ακόμα, έκανε λόγο για μικρές και ανούσιες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, σημειώνοντας «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε σινιάλο στη ΝΔ να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική στην υγεία, με το θα ‘λογαριαστούμε μετά’ και με τις προτάσεις του για υπουργό Υγείας ‘κοινής αποδοχής’ και έτσι συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στην υλοποίησή της».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στις τεράστιες δυνατότητες του 5G, ανέφερε πως «ως ΚΚΕ, είμαστε από την αντίληψή μας, την κοσμοθεωρία μας, αναφανδόν υπέρ κάθε σύγχρονης εξέλιξης της τεχνολογίας, που όμως θα έχει ως αναφορά τη δωρεάν αξιοποίησή της από το λαό και ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με την υγεία του».

Στην ομιλία του έκανε μνεία και στο «επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων» σημειώνοντας ότι είναι «ουσιαστικό αντεργατικό άλμα, συνέχεια όλων των προηγούμενων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις».

«Αυτό το μέτρο, δεν διαμορφώνει απλά ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, λόγω της μη πληρωμής των υπερωριών, αλλά θα έχει και άμεση αρνητική επίδραση με την πρόωρη φθορά της, την παραπέρα υπονόμευση της υγείας του εργαζόμενου, συνολικά στους όρους και το επίπεδο της ζωής του» είπε εν συνεχεία ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι όταν η ΕΕ, η κυβέρνηση και όλοι οι υποστηρικτές των επιχειρηματικών ομίλων μιλούν για «πρόληψη», εννοούν «ορισμένα ορισμένα υποτυπώδη μέτρα, πάντα με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, της οικογένειας, τόσα όσα να διασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να είναι ικανός και διαθέσιμος για δουλειά».

«Πρόληψη και καπιταλισμός ουσιαστικά είναι ασύμβατα πράγματα» ανέφερε ακόμα, ενώ εξήρε την τεράστια συμβολή γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, συμπληρώνοντας ότι «αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα για τα «μάτια» του κόσμου».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το «ξέπλυμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση για τη δήθεν προσφορά του ιδιωτικού τομέα, συνιστά προετοιμασία για το επόμενο βήμα, της ακόμα μεγαλύτερης προτεραιότητας στην κρατική στήριξη του ιδιωτικού τομέα μέσω της τροφοδότησής του από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επαναφέρει το χρεοκοπημένο αφήγημα περί αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της υγείας».

«Τώρα απαιτείται ακόμα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δε μπορεί να περιμένουν» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας σε διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ είπε οτι αυτή περιλαμβάνει: 

–Σύστημα υγείας – πρόνοιας αναπτυγμένο πανελλαδικά, και στις τρεις βαθμίδες του (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), όπως επίσης και σύστημα επείγουσας ιατρικής.

–Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (ΠΦΥ), με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.

–Κρατικά νοσοκομεία -γενικά, ειδικά, πανεπιστημιακά- σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών, σε αριθμό, στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση και στην έρευνα.

–Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων και εμβολίων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.

–Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

–Με σχεδιασμό της εκπαίδευσης σε αριθμό και αναλογία όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των υγειονομικών για την επαρκή και αδιάλειπτη στελέχωση του συστήματος Υγείας. Με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αυτάρκειας σε τεχνολογικά μέσα, υγειονομικό υλικό, φάρμακα και εμβόλια αξιοποιώντας το λαϊκό σύστημα παιδείας, έρευνας και βιομηχανικής παραγωγής.

«Οι αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας – φαρμάκου, αναμφίβολα απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και υπηρεσίες, απαιτεί βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση, σε ισχυροποίηση της πάλης για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία που σήμερα είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο» κατέληξε στην ομιλία του ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΚΕ έκαναν παρεμβάσεις γιατροί και υγειονομικοί, ενώ προσκλήθηκαν και δήλωσαν συμμετοχή δεκάδες γιατροί από μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, διευθυντές κλινικών covid, καθηγητές λοιμωξιολόγοι και πρόεδροι Ενώσεων Υγειονομικών.

Δείτε επίσης: Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Tι αποφασίστηκε για άνοιγμα αθλητικών δραστηριοτήτων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading