Ουκρανία: Η ΕΣΣΔ γνώριζε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν επικίνδυνος

Η Σοβιετική Ένωση γνώριζε ότι το πυρηνικό σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν επικίνδυνο και συγκάλυψε άλλες επείγουσες καταστάσεις που σημειώθηκαν εκεί πριν από την καταστροφή του 1986.

Αυτό προέκυψε σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 ετών από το πυρηνικό δυστύχημα.

Νέφη ραδιενεργών υλικών από το Τσερνόμπιλ κάλυψαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στον κόσμο έπειτα από ένα αποτυχημένο τεστ ασφαλείας στον τέταρτο αντιδραστήρα της μονάδας.

Από τα αρχεία προκύπτει ότι έκλυση ραδιενέργειας υπήρξε στον πυρηνικό σταθμό και το 1982. Το συμβάν αυτό συγκαλύφθηκε χρησιμοποιώντας μέτρα «για την αποτροπή του πανικού και της προβοκατόρικης φημολογίας», όπως αναφέρεται σε μια έκθεση της KGB, της εποχής εκείνης.

Επίσης αναφέρετε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, την SBU, ότι υπήρξαν και άλλες «επείγουσες καταστάσεις» στη μονάδα, το 1984.

«Το 1983 η ηγεσία της Μόσχας πληροφορήθηκε ότι ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους στην ΕΣΣΔ, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού ασφαλείας», πρόσθεσε η SBU στην ανακοίνωσή της.

Το 1987 όταν ένας Γάλλος δημοσιογράφος συνέλεξε δείγματα νερού και χώματος από την περιοχή του Τσερνόμπιλ, μετά το δυστύχημα, η KGB τα άλλαξε με άλλα, σε μια ειδική επιχείρηση που οργάνωσε, σύμφωνα πάντα με την SBU που επικαλείται μια αναφορά της KGB.

Σκοτώθηκαν τριάντα ένας εργαζόμενοι και πυροσβέστες μετά την έκρηξη του 1986, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι πέθαναν τα επόμενα χρόνια από ασθένειες που σχετίζονται με τη ραδιενέργεια, όπως από καρκίνο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν μέχρι και σήμερα αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Σοβιετική Ένωση την καταστροφή και τις προσπάθειες συγκάλυψής της η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η εντολή για εκκένωση της περιοχής δόθηκε αφού πέρασαν 36 ώρες από την έκρηξη.

«Η 35η επέτειος της τραγωδίας του Τσερνόμπιλ υπενθυμίζει πώς η κρατική παραπληροφόρηση, όπως εκείνη που προωθούσε το ολοκληρωτικό σοβιετικό καθεστώς, οδήγησε στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην ιστορία του ανθρώπου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading