ΗΠΑ: Θα διατηρήσει «εκατοντάδες κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης ακόμη και σε περίπτωση συμβιβασμού

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ‘Αντονι Μπλίνκεν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν «εκατοντάδες κυρώσεις» κατά του Ιράν, ακόμη και σε περίπτωση συμβιβασμού για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε δήλωση του ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτική επιτροπή στην Ουάσινγκτον τονίζει:

Σε περίπτωση συμφωνίας στο τέλος των έμμεσων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους δύο μήνες στη Βιέννη, οι οποίες πρόκειται να ξαναρχίσουν στο τέλος της εβδομάδας, δική μας ευθύνη θα είναι να αρθούν οι κυρώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα” .

«Η κυβέρνηση θα διατηρήσει σταθερά τις κυρώσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτήν, οι οποίες αφορούν πολυάριθμες επιβλαβείς συμπεριφορές του Ιράν σε μια ολόκληρη σειρά τομέων», πρόσθεσε.

Επέμεινε πως «Προβλέπω ότι, ακόμη και αν υπάρξει επιστροφή στη συμμόρφωση στη συμφωνία, εκατοντάδες κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, εάν δεν έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία. Θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ιράν αλλάξει τη συμπεριφορά του».

Επίσης, δεν δεσμεύτηκε να διατηρήσει τιμωρητικά μέτρα που στοχεύουν την κεντρική τράπεζα του Ιράν και τον πετρελαϊκό τομέα του, όπως ζήτησε ένας γερουσιαστής.

Χάρη στη συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), η Τεχεράνη απέσπασε την άρση διεθνών οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της, υπό αυστηρή επιτήρηση, να μην αποκτήσει ατομική βόμβα.

Απέσυρε τη χώρα του το 2018 από αυτή τη διεθνή συμφωνία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  κρίνοντας την ανεπαρκή. Επανέφερε και αυστηροποίησε τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης.

Οι ιρανικές αρχές αποδεσμεύτηκαν σταδιακά από τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Ο Τζο Μπάιντεν, ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιστρέψει στην τήρηση των περιορισμών του πυρηνικού του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του 2015.

Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης, που διεξάγονται μέσω των άλλων υπογραφόντων της συμφωνίας, αποσκοπούν να καθορίσουν ποιες κυρώσεις πρέπει να άρουν οι Αμερικανοί, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.

Η κυβέρνηση Τραμπ δημιούργησε έναν προβληματικό ιστό κυρώσεων που είναι δύσκολο να αποξηλωθεί καθώς ορισμένοι Ιρανοί υπήκοοι και ιρανικές οντότητες είναι στόχος κυρώσεων για διάφορους λόγους (πυρηνικό πρόγραμμα, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων…).

Εν κατακλείδι, η άρση των κυρώσεων μόνο με βάση τα πυρηνικά, εγκυμονεί κίνδυνο να μην προσφέρει στην ιρανική οικονομία το οξυγόνο που θέλει για να αναπνεύσει.

Δείτε επίσης: Επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Μπλίνκεν: «Eυγνώμων στις ΗΠΑ για την σταθερή τους θέση στο Κυπριακό»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading