Γερμανική «συνταγή» για το ελληνικό χρέος

Σε μια γερμανική “πατέντα” για μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο εάν η χώρα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της αναφέρεται -επικαλούμενη έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών- η εφημερίδα Handelsblatt.

Σολτς -όπως λέμε Σόιμπλε

Σύμφωνα με τα έγγραφα -και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup στη Σόφια- φαίνεται ότι το “πνεύμα” Σόιμπλε παραμένει κυρίαρχο και επί υπουργίας Όλαφ Σολτς: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σύμφωνος όσον αοφρά την ελάφυνση του ελληνικού χρέους αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις. «Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

“Αυτόματο φρένο”

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το έγγραφο κάνει αναφορά ακόμα και σε «αυτόματο φρένο», δηλαδή σε διακοπή της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Αντίθετοι οι εταίροι

Αντίθετοι, ωστόσο, εμφανίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι, καθώς τάσσονται υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού. Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η Handelsblatt, η Κομισιόν προτείνει να χορηγείται υπό όρους μόνο ένα μέρος της βοήθειας -συγκεκριμένα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, ύψους 4,1 δισ. ευρώ- ενώ ξεκαθαρίζεται ότι η Γερμανία εξακολουθεί να επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

 

Loading