«Αυξήσεις» σε επικουρικές λόγω… λάθους

«Αυξήσεις» θα δουν στις συντάξεις τους την  Πέμπτη 3 Μαΐου περίπου 220.000 συνταξιούχοι μετά από διαδικασία διόρθωσης λαθών στην εφραμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για επιστροφή και αναδρομικά περί τα 60 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι καθώς θα υπολογιστούν στα συνολικά ποσά των συντάξεων οι εισφορές υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) -οι οποίες παρακρατούνταν από το 2016 και εξής.

Η διαδικασία περικοπών στις επικουρικές συντάξεις -ο περίφημος επανυπολογισμός για συνολικές παροχές από συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ- αποδείχθηκε λανθασμένη, οπότε -με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών- το λάθος θα διορθωθεί.

Οι μειώσεις στις επικουρικές από το 2011

Υπενθυμίζεται ότι η κλιμακωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων υπέρ ΑΚΑΓΕ επιβλήθηκε το 2011 προσαρμοζόμενη στο μικτό ποσό της σύνταξης. Με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) όλες οι επικουρικές συντάξεις «επανυπολογίστηκαν» ώστε να “κουρευτούν” όσες από αυτές ξεπερνούσαν -αθροιστικά με τις κύριες- τα 1.300 ευρώ. Οι σχετικές καταγγελίες των συνταξιούχων που ακολούθησαν έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις και κρατήσεις βάσει εικονικού αθροίσματος συντάξεων.

Οι “τυχεροί” και τα 15 ευρώ

Η “διόρθωση” στις επικουρικές για τους δικαιούχους του ΕΤΕΑΕΠ ξεκινά από τις συντάξεις Μαΐου την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η δαπάνη για το Ταμείο εκτιμάται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ το μήνα -για περίπου 220.000 συνταξιούχους- με μέση αύξηση το ποσό των 15-16 ευρώ. Μεταξύ των «προνομιούχων» που θα δουν “αυξήσεις” στις συντάξεις τους περιλαμβάνονται συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και συνταξιούχοι τραπεζικοί υπάλληλοι.

 

Loading