Εργασιακό νομοσχέδιο: Για αντισυνταγματικότητα κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ

Δριμεία ήταν η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

«Kάνατε κουρελόχαρτο ακόμα και το δικό σας σύνταγμα, το αστικό σύνταγμα, για τις ανάγκες του κεφαλαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, από το βήμα της Βουλής.

Και πρόσθεσε: «Η δημοκρατία σας είναι μια ωμή, κυνική, απροκάλυπτη δικτατορία του κεφαλαίου. Καταγγέλουμε την επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει το αντεργατικό νομοσχέδιο για να υπηρετήσει τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη παραβιάζει βάναυσα το άρθρο 22 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και το άρθρο 23 που κατοχυρώνει τη συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

«Οι νέες αντιδραστικές διατάξεις αποτελούν ενιαίο σύνολο που προσθέτουν νέα εμπόδια, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ήδη υπήρχαν και εφαρμόζονταν από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Γκιόκας, στηλιτεύοντας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσων με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Γκιόκας κατήγγειλε τα «νέα εμπόδια, όπως η ποινικοποίηση της απεργίας, το ηλεκτρονικό μητρώο, οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών είτε με τη μορφή απόλυσης είτε με τη μορφή αστικής ευθύνης, η προληπτική απαγόρευση της απεργίας, το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης παρουσίας στο χώρο δουλειάς τη μέρα της απεργίας και η ατομική σύμβαση εργασίας», ως μέτρα που εξαφανίζουν την όποια διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων που είχαν μέχρι σήμερα και τη μετατρέπουν σε απλή ατομική διαφορά εργαζόμενου – εργοδότη.

“Βολές” κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, οι αποφάσεις των οποίων τίθενται πλέον σε αμφισβήτηση, ακόμα και για τεχνικούς λόγους.

Κατήγγειλε ότι το άρθρο για την προστασία δικαιώματος στην απεργία ουσιαστικά προστατεύει την απεργοσπασία και καθιστά υπόλογη μία συνδικαλιστική οργάνωση για πράξεις τρίτων (π.χ. προβοκάτσιες). Οι συγκεκριμένες διατάξεις, όπως τόνισε επίσης, εισάγουν την αντικειμενική ευθύνη (όπως και στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις) με βάση την οποία οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να εξοντώνουν ηθικά και οικονομικά τους συνδικαλιστές.

Η αναφορά στα άρθρα 59, 63, 96 και 99

Επισήμανε εξάλλου ότι νομικά ζητήματα ανακύπτουν με τα άρθρα 96 και 99 που στόχο έχουν να ανασταλεί η ισχύς υπογεγραμμένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή επέρχεται κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος και στέρηση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τους όρους και το ύψος της αμοιβής τους.

Για την κυριακάτικη αργία, και τα άρθρα 59 και 63 ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους και έρχεται να προστεθεί δίπλα στον κατώτατο μισθό, που ήδη καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, προειδοποιώντας ότι θα εξαιρούνται και τα ζητήματα του ωραρίου από τις συλλογικές συμβάσεις, που τελικά δεν θα απομείνει τίποτα να καθορίζουν.

“Συνέδριο σκοταδισμού…”

Ο κ. Γκιόκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ακυρωθέν Συνέδριο Γονιμότητας, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα συνέδριο σκοταδισμού από διάφορους εμπόρους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που μάλιστα προπαγανδίστηκε και από διάφορα κυβερνητικά στελέχη».

Επισήμανε, τέλος, ότι η ασκούμενη πολιτική δεν προστατεύει ούτε τη μητρότητα, ούτε τα παιδιά, όταν χτυπά βασικά δικαιώματα της εργατικής οικογένειας, όταν καταργείται ο ελεύθερος χρόνος, η κυριακάτικη αργία, ελαστικοποιείται ακόμα και η ελαστική απασχόληση.

Δείτε όλη τη ροή ειδήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading