Με ποιους όρους πάει σε εκλογές το Μάιο του ’19

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με ποιους όρους ο Τσίπρας πάει σε εκλογές το Μάιο του ’19! Ο Νίκος Βούτσης μόνο τυχαίως δεν όρισε ως ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών όχι το φθινόπωρο, αλλά την άνοιξη του 2019, ταυτοχρόνως δηλαδή με τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και με τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Κι αυτό γιατί με τα σημερινά δεδομένα στην κυβέρνηση φοβούνται πως μια ήττα στις ευρωεκλογές, όπου η ψήφος είναι πιο χαλαρή, με μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ θα δημιουργήσει οριστικώς μη αναστρέψιμο κλίμα νίκης προς όφελος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τις βουλευτικές κάλπες.

Φοβούνται, δηλαδή, πως θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είχε πετύχει σε βάρος της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014, το αποτέλεσμα των οποίων οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να σταματήσει την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου κι οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια της εξουσίας για τον ίδιο λίγους μήνες αργότερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την προσεχή άνοιξη, ωστόσο ο ίδιος και οι υπουργοί του παλεύουν στο παρασκήνιο ώστε να πείσουν τους δανειστές να πάνε προς τα πίσω χρονικώς τα δύσκολα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2018 και το 2019, δηλαδή οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και του αφορολόγητου.

Μέχρι στιγμής αυτή η πίεση δεν έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά στην κυβέρνηση ευελπιστούν να συμπεριλάβουν αυτήν τη χρονική επιμήκυνση στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, της ρύθμισης του χρέους και της μεταμνημονιακής ατζέντας.

Σε περίπτωση που τα καταφέρουν και παραλλήλως καλύψουν κι άλλο τη διαφορά που τους χωρίζει από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, τότε ο δρόμος για τις βουλευτικές κάλπες είναι ανοιχτός για την επόμενη άνοιξη και η “προφητεία” του προέδρου της Βουλής θα επαληθευτεί.

Όλα για τους δημοσίους υπαλλήλους

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση θα πράξουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν την πλέον προνομιούχο για την ίδια κοινωνική ομάδα, τους δημοσίους υπαλλήλους.

Γι’ αυτό και πέρα από νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς κι αυξήσεις μισθών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνδεθεί ακόμα περισσότερο από όσο μέχρι σήμερα τυχόν άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία με απολύσεις και λοιπά “δαιμόνια”, όπως η αξιολόγηση, οι μεταθέσεις και οι μετατάξεις.

 

 

Loading