ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίζουν… πόλεμο με την Τουρκία!

Του Χρήστου Τσαλικίδη

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίζουν… πόλεμο με την Τουρκία, επενδύοντας στο φόβο αλλά και ευελπιστώντας να διεγείρει τα πατριωτικά αισθήματα της κοινωνίας. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμμονή του Πάνου Καμμένου να ρίχνει καθημερινά λάδι στη… φωτιά που καίει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιδιώκοντας την κλιμάκωση των αντιδράσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Η χθεσινή του δήλωση πως «αν έχουν τα κότσια οι Τούρκοι ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν και ένα χιλιοστό γης» εντάσσεται στην τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση να δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γνωρίζοντας πως η πολεμική ρητορική συσπειρώνει το συντριπτικό κομμάτι της κοινωνίας και ενδεχομένως να δίνει… επικοινωνιακούς πόντους στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιδιώκει να κάνει το μεγάλο δημοσκοπικό come back.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν αντιληφθεί πλήρως το παιχνίδι που παίζουν Τσίπρας-Καμμένος και προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, απευθύνοντας ένα προσκλητήριο ενότητας, ψυχραιμίας και εθνικής αυτοπεποίθησης». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που άπαντες στην αξιωματική αντιπολίτευση προτρέπουν να επιδείξουμε ως κοινωνία εθνική υπευθυνότητα. «Αυτή  είναι η ανάγκη τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τη συμπεριφορά της, την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στιβαρότητα απέναντι στις προκλήσεις

Όπως εξηγούν στην Πειραιώς «αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει, είναι η Κυβέρνηση να επιδεικνύει στιβαρότητα απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους προκλήσεις. Και είναι απαραίτητο, επίσης, στους μεγάλους σχηματισμούς που συμμετέχουμε, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, να καταστεί σαφές ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι τέτοια που στο τέλος της μέρας, εάν κλιμακωθεί περαιτέρω, δεν θα βλάψει μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή, θα βλάψει και την ίδια την Τουρκία.

Να στείλουμε, δηλαδή, και ένα μήνυμα ότι εμείς κρατάμε τα κλειδιά. Η Ε.Ε. κρατάει τα κλειδιά. Και το ΝΑΤΟ κρατάει τα κλειδιά υπό την έννοια ότι  δύο μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βρεθούν να συγκρούονται στην περιοχή».

Μάλιστα στην ηγετική ομάδα του κόμματος συνδέουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το μείζον ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Διεθνοποίηση του θέματος των δυο στρατιωτικών

«Θα ήταν καλό η Κυβέρνηση, πολύ νωρίς, να μην υποτιμούσε το γεγονός της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και να χρησιμοποιούσε εξ αρχής όλα τα μέσα για τη διεθνοποίηση αυτού του θέματος. Αυτό θα ήταν απαραίτητο. Όλα τα άλλα περισσεύουν. Όπως περισσεύουν και οι κατηγορίες. Γιατί ο κ. Τσίπρας ήρθε ράθυμος στη Βουλή και είπε “διαθέτω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μου, για να απαντήσω για ένα θέμα που αποτελεί σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο”. Ως εκ τούτου, μην γυρίσουμε πίσω και μην αρχίσουμε να συζητήσαμε πως το υποτίμησαν και πως κατέληξαν γύρω από αυτό. Ας πάμε μπροστά» σχολίασε δηκτικά η κα. Σπυράκη, ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας γύρω από αυτό το ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Loading