Τσίπρας: Κερδισμένος από την εσωκομματική μάχη

Η πολιτική διακήρυξη- κάλεσμα για την εγγραφή νέων μελών αποτέλεσε τη βάση και για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χθες (Κυριακή) βράδυ στο φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία και υπήρξε η επίσημη έναρξη της καμπάνιας για τη διεύρυνση του κόμματος.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Από το συγκεκριμένο κείμενο, άλλωστε, επαληθεύεται πως στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι νέοι, οι άνεργοι, οι επισφαλείς εργαζόμενοι, όσοι αισθάνονται γενικότερα πως περισσεύουν από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, η εκτενής αναφορά στην κλιματική αλλαγή μπορεί και να θεωρηθεί προπομπός του «εμπλουτισμού» της ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κάτι που θα παραπέμπει άμεσα στην οικολογία, όπως Πράσινη Αριστερά.

Όπως κι αν έχει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε ενισχυμένος από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατά την οποία δεν διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις στις προτάσεις του για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο βελτιωτικές προσθήκες στη διακήρυξη.

Κατά τα άλλα, κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι όλοι οφείλουν να συμμετέχουν στις λαϊκές συνελεύσεις οι οποίες θα στηθούν σε ολόκληρη τη χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτύχει το σχέδιο για τα 180.000 μέλη μέχρι το συνέδριο στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Αυτό σημαίνει κι αυτοπρόσωπη παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού σε όσους περισσότερους νομούς είναι αυτό δυνατό.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση- δεν προκλήθηκε, άλλωστε, σχετικώς στην Κεντρική Επιτροπή- να κλιμακώσει τις επιθέσεις του σε όσους αντιδρούν στα σχέδιά του. Κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξάλλου, κινήθηκε σε πιο συναινετικό πλαίσιο.

Το συνέδριο θα αποφασίσει

Το πιθανότερο είναι, πάντως, πως ο πρώην πρωθυπουργός θα ζητήσει από το διευρυμένο σώμα του συνεδρίου να επικυρώσει τις αποφάσεις του για αλλαγή ονομασίας κι ενδεχομένως και για την εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, σε κείμενο της ριζοσπαστικής αναφοράς γίνεται έμμεση θετική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου του 1981, αλλά και κάλεσμα και στους Σοσιαλδημοκράτες για κοινή συμπόρευση.

 

 

Loading