«Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα – Τσακαλώτο»

Ενθουσιασμένος με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup στους Financianl Times.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε.

Υπό κανονικές συνθήκες  αυτή η τοποθέτηση θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο τα εύσημα Ντάϊσελμπλουμ ήχησαν ως… καμπανάκι στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός παρίστανε τον επαναστάτη χωρίς αιτία, στοχοποιώντας τις Βρυξέλλες και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.

“Οι χώρες της Κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης ήθελαν Grexit”

Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής του Eurogroup  ισχυρίζεται πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, ήταν χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκείνες που το ζητούσαν.

Πολλές από αυτές, αποκάλυψε ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα. «Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν “ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B”» τόνισε , ενώ όπως διευκρίνισε ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

Loading