Σκοπιανός ΥΠΕΞ: «Θέλουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο»

Την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα προκειμένου να έχει βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι «υπάρχει πρόθεση και από τις δυο πλευρές να προχωρήσουμε», δηλώνοντας ότι η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση αυτή είναι ανεξάρτητη εκείνης που θα διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπαίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκι αντίστοιχα.

«Έχουμε τεράστια ευθύνη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ στο Reuters, προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ γνωρίζει τις ανησυχίες της Αθήνας. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της χώρας μας και της περιφέρειας στη βόρεια Ελλάδα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι στόχος των Σκοπίων είναι να οριστεί ημερομηνία για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο.

«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος», τόνισε αναφερόμενος σε μια λύση με το όνομα, που θα ξεμπλόκαρε τόσο την οδό ένταξης στην ΕΕ όσο και την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αναζητώντας μέτρα οικοδόμησης εμπιστόσυνης

Σχετική με τη χθεσινή συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα ομόλογό του, δήλωσε πως συζήτησαν τόσο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όσο και τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα προχωρήσουν το προσεχές διάστημα οι διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Όπως εξήγησε o Σκοπιανός ΥΠΕΞ μιλώντας στο Reuters: «Η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Loading