«Φοβού τους Αλβανούς και δώρα φέροντας»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

“Φοβού τους Αλβανούς και δώρα φέροντες!” Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριαρχεί, και δικαίως, η υπόθεση Novartis, ωστόσο η κυβέρνηση δεν ασχολείται αποκλειστικώς με αυτή ή ακόμα και με το Μακεδονικό.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της βρίσκεται και το Αλβανικό, με τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων να βρίσκεται προ των πυλών.

Πρόκειται, πάντως, για ένα πολύπτυχο ζήτημα, το οποίο είναι άλυτο εδώ και 70 χρόνια, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση.

Η πλήρης, άλλωστε, ομαλοποίηση κι αναβάθμιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, με την επίλυση των διμερών διαφορών και την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ, αποτελεί προτεραιότητα και προσωπικώς για τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως διαβεβαιώνουν από την κυβέρνηση, κομμάτι της συμφωνίας θα είναι, το δίχως άλλο, και η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, ενώ έχει συμφωνηθεί κι επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλβανία όταν πέσουν οι υπογραφές.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, εκφράζουν στο www.politik.gr την επιφυλακτικότητά τους, τονίζοντας πως έχουν γίνει πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κατά το παρελθόν, οι όποιες όμως δεν έχουν τηρηθεί από την αλβανική πλευρά.

«Τα Τίρανα διαχρονικά προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν από την Αθήνα με συμφωνίες κι αυτό που βλέπουμε συνεχώς είναι ότι εμείς υλοποιούμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί, αλλά η άλλη πλευρά δεν υλοποιεί αυτά για τα οποία έχει αναλάβει υποχρέωση.

Γι’ αυτό, επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ γιατί η αντίστοιχη αλβανική στήνει πάρα πολλές παγίδες στις οποίες πέφτει η Αθήνα κι εν συνεχεία δεν καταλήγουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα», μας αναφέρει με νόημα διπλωματική πηγή.

Ο ίδιος άνθρωπος, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ανεύρεσης και περισυλλογής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σχολιάζει πως μία ανάλογη διαδικασία είχε ξεκινήσει και πριν από δώδεκα χρόνια, η οποία ενώ προχωρούσε, άρχισαν να μαζεύονται κάποιοι εγκάθετοι, οι οποίοι φώναζαν «μας παίρνουν τα οστά των προγόνων μας» κι άλλα παρόμοια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα και τελικώς να σταματήσει η προσπάθεια αδόξως.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει να διπλοελέγχει αυτά που κάνει σε σχέση με την Αλβανία», προσθέτει με νόημα η ίδια πολύπειρη πηγή.

 

Loading