Ρελάνς της ΝΔ με Κουρουμπλή για «Novartis»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Επικοινωνιακή ρελάνς επιχειρεί η ΝΔ στην υπόθεση «Novartis» βάζοντας τον σημερινό υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο κάδρο των αποκαλύψεων.

Τη «βόμβα» πυροδότησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας το απόγευμα στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», υποστήριξε ότι στο φάκελο του FBI για την πολύκροτη υπόθεση υπάρχει αναφορά για μια «πριβέ», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή.

Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι και η μοναδική αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο που περιλαμβάνεται στην έρευνα των αμερικανικών δικαστικών αρχών για τη Novartis.

Μέσω αυτής της στρατηγικής, επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να συνδέσει και τον ΣΥΡΙΖΑ με την φαρμακευτική εταιρεία, βάζοντας «φωτιές» στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» και καταρρίπτοντας το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι  η υπόθεση «Novartis» βαραίνει εξολοκλήρου Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας, δηλαδή στα χρόνια της μεταπολίτευσης, τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να εμφανίσουν ως απόλυτα διεφθαρμένα και συνένοχα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Θα «ξεσκονιστούν» όλες οι αποφάσεις Κουρουμπλή

Στην Πειραιώς εξετάζουν προσεκτικά τα δεδομένα, μιας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διετέλεσε υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 και ως εκ τούτου μπαίνει και η δική του θητεία στο μικροσκόπιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα εξεταστούν προσεκτικά όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει και θα γίνει ενδελεχής έρευνα κάθε απόφασής του.

Σε δεύτερο επίπεδο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά τη μήνυση που θα υποβάλλει εις βάρος τους ο Αντώνης Σαμαράς.

Θα ζητηθεί η παραίτηση Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου από τη βουλευτική ασυλία μετά τη μήνυση Σαμαρά;

Το βασικό ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η ηγεσία του κόμματος θα προκαλέσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό του να παραιτηθούν της βουλευτικής ασυλίας ώστε να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Λέγεται μάλιστα πως στο πρόσφατο δείπνο Μητσοτάκη-Σαμαρά στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρώτου, το θέμα της Novartis τέθηκε στο τραπέζι, χωρίς να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες. Με λίγα λόγια στη ΝΔ είναι πιθανόν πως ήξεραν και ενδεχομένως να περίμεναν ένα κυβερνητικό χτύπημα κάτω από τη μέση…

Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να απασχολήσει τη ΝΔ είναι πως κατάφερε να ακολουθεί τις εξελίξεις και σε αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πέτυχε όχι μόνο να αλλάξει την ατζέντα, αλλά και να βάλει δύσκολα στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατορθώνοντας ένα καίριο πλήγμα στην εικόνα της σε επίπεδο κοινωνίας.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Αναμφίβολα η επικοινωνία ουδέποτε κατάφερε να αναιρέσει την ουσία της πολιτικής. Όμως οι δημοσκοπήσεις των επόμενων εβδομάδων ή και μηνών θα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για το πως διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα.  Φυσικά το καθοριστικό ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η υπόθεση «Novartis» λειτούργησε ως «σωσίβιο» για το ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ βγήκε αλώβητη από τα πυρά του Μεγάρου Μαξίμου και της η Κουμουνδούρου!

Loading