Τσακαλώτος: Υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, άκουσε παράπονα για ομόλογο – καθυστερήσεις

Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις υποσχέθηκε στις επαφές με τους ξένους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Τσακαλώτος.

Ωστόσο, άκουσε και μεγάλη γκρίνια για την αρνητική πορεία του επταετούς ομολόγου, το οποίο πωλήθηκε με τιμή 99,236 και τώρα κινείται στα 96,81 – 97,30, με την απόδοση του στο 4%.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και πως δεν θα υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και ότι η Ελλάδα θα προσφέρει περιβάλλον σταθερότητας στους ξένους επενδυτές.

Οι επαφές άρχισαν με συνάντηση που οργάνωσε η Rothchild στο Παρίσι την Τετάρτη (14/2) και συνεχίζονται χθες και σήμερα στο Λονδίνο, με σειρά συναντήσεων με τραπεζίτες, hedge fund managers.

Tην Kαθαρά Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Eurogroup, με στόχο να κλείσει την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από την 3η αξιολόγηση.

Τι του είπαν οι ξένοι επενδυτές

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εισέπραξε τη δυσφορία των ξένων επενδυτών για την πορεία του ομολόγου που αγόρασαν, καθώς τις προηγούμενες ημέρες η απόδοσή του εκτινάχθηκε στο 4%, ενώ και το δεκαετές είχε ξεπεράσει το 4,4%.

Η αρνητική πορεία επηρεάστηκε από το προηγούμενο κακό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές ρευστοποιούν πρώτα αυτές τις θέσεις.

Το κύριο θέμα που έβαλαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι, ότι οι μεταρρυθμίσεις εκτελούνται με αργό ρυθμό, ενώ στις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται συνεχώς εμπόδια, με κορυφαίο παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού.

Εν τω μεταξύ, οι ξένοι επενδυτές απασχολήθηκαν και με την πολιτική ένταση της Novartis, αλλά και με την ελληνοτουρκική ένταση.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Politik.gr, από Έλληνα θεσμικό επενδυτή στο Λονδίνο εκφράζεται η άποψη, ότι «η ΝΔ αποδυναμώνεται ύστερα από την τελευταία διαγραφή, αλλά έχει αποδυναμωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία».

Αναβάθμιση το βράδυ

Εν τω μεταξύ, η Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας μας αργά το απόγευμα, ωστόσο θα υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις και αστερίσκοι.

Loading