Αναρτήθηκαν τα νέα, «φουσκωμένα» ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

Στον ιστότοπο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερωθούν για το ύψος των εισφορών τους και να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής ή να δουν την ταυτότητα πληρωμής τους στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr, καθώς δε θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών είναι η Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημερομηνία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

«Φουσκωμένα» ειδοποιητήρια

Για αρκετούς ασφαλισμένους, οι εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν αναμένεται να είναι «φουσκωμένες». Και αυτό γιατί αυτός είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο για τον υπολογισμό των εισφορών δεν αφαιρούνται από τα έξοδα οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτές, δηλαδή, λογίζονται ως… κέρδη.

Για αυτόν το λόγο, μάλιστα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και υπερδιπλάσιες εισφορές.

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει σχετικά:

«1. Για όσους το 2016 είχαν αύξηση κερδών, θα προκύψουν και πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις: από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Για όσους, από την άλλη, είχαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτούς δίδονται δύο επιλογές. Ή να αφήσουν το ποσό στον ΕΦΚΑ ως έναντι, προκειμένου να συμψηφιστεί με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές, ή να τις εισπράξουν εντός διμήνου από την εκκαθάριση, δηλαδή πρακτικά μέχρι το τέλος Μαΐου.

2. Για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018, η τελική εκκαθάριση θα γίνει το 2019, με βάση τα κέρδη του 2017. Οι εισφορές του 2018, θα υπολογιστούν σε αυτή τη φάση με βάση τα καθαρά κέρδη του 2016, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές επίσης του 2016.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται από 1/1/2018 επί του αθροίσματος ‘καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές’, με μια έκπτωση 15% επί του συγκεκριμένου αθροίσματος, η οποία όμως ισχύει μόνο για φέτος».

Loading