Τσίπρας: “Η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από την έρευνα”

Τις εγκαταστάσεις της εταιρείας  CBL PATRAS S.A, στη ΒΙΠΕ Πάτρας, επισκέφθηκε την Τρίτη (6/2) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στα εργαστήρια της εταιρείας, ενώ είχε και την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και ερευνητές για τις προοπτικές, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εξήρε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ανέφερε ότι πολλοί δεν γνωρίζουν πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους. Εξήγησε, μάλιστα, ότι στην  Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, που καινοτομούν, παράγουν πλούτο και έχουν αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε  ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, μία άρτια εκπαιδευμένη νέα γενιά, η οποία, όπως ανέφερε, βρέθηκε στο έρεβος της κρίσης και πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

«Να καταφέρουμε οι νέοι επιστήμονες να μένουν στη χώρα»

«Το τέλος της κρίσης, θα σηματοδοτηθεί  από την ιδιαίτερα σημαντική έξοδο από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ουσιαστικό τέλος της κρίσης θα έρθει από  τη στιγμή που θα καταφέρουμε οι Έλληνες ερευνητές, οι νέοι επιστήμονες να έχουν τη δυνατότητα να μένουν στη χώρα να εργάζονται και να αναπτύσσουν στο έπακρο τις δεξιότητές τους. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως αυτό απαιτεί δουλειά, αναπτυξιακό σχέδιο και ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες του 2015, ενίσχυσε την έρευνα και τους νέους επιστήμονες με στόχο να ανακοπεί το brain drain. Επισήμανε, δε, πως σήμερα τα κονδύλια για την έρευνα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο στην ιστορία της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά στο ΕΛΙΔΕΚ

Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ιδρύσει  το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με το οποίο χρηματοδοτούνται πολλοί νέοι ερευνητές και ερευνήτριες  για να κάνουν την έρευνα τους στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

«Κάναμε το Fund of Funds, με το οποίο βοηθάμε να μετατρέπονται οι καινοτόμες ερευνητικές ιδέες σε επιχειρήσεις. Διαμορφώσαμε και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ που χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε περήφανοι για τους νέους μας και τις ικανότητές τους. Κι όσο βγαίνουμε από την κρίση τόσο θα κερδίζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες», ανέφερε σχετικά.

Loading