Τα πολιτικά ονόματα του σκανδάλου «Novartis»

Tα  πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην Πρωθυπουργοί κι οκτώ υπουργοί (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), πάνω στα ονόματα των οποίων «σκόνταψαν» οι εισαγγελικοί λειτουργοί διερευνώντας το σκάνδαλο της  Novartis είναι οι :  Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Παναγιώτης Πικραμμένος και Αντώνης Σαμαράς.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε ως προς αυτά τα πρόσωπα στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ακόμα και η αναφορά σε όνομα πολιτικού κατά τη διάρκεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης υποχρεώνει τους δικαστές να σταματήσουν την έρευνα τους ως προς τους πολιτικους και να συνεχίσουν μόνο για τους τυχόν συμμετέχοντες, μη πολιτικά πρόσωπα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αναφορές στα εν λόγω πολτικα πρόσωπα σημαίνουν οπωσδήποτε και ενδείξεις ενοχής που θα οδηγήσουν σε εμπλοκή τους με την Δικαιοσύνη κι αφού με την υπόθεση ασχοληθεί η Βουλή.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως, φέρεται ότι η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της «NOVARTIS»  «σκόνταψε» σε ενδείξεις για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της απιστίας από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Παναγιώτη Πικραμμένο και 8 πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης της περιόδου 2006 με αρχές του 2015.

Στο επίκεντρο τα πολιτικά πρόσωπα

Γι’ αυτό το λόγο η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδωσαν σήμερα το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μέχρι στιγμής ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός μη πολιτικού προσώπου, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακοβιομηχανίας, για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται και για τυχόν ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος με εμπλεκόμενους πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα αποστέλλονται στη Βουλή τρείς μηνυτήριες αναφορές που είχαν κατατεθεί κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τυχόν ευθύνες του την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Υγείας, καθώς σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα προχώρησε στην προμήθεια μεγάλης ποσότητας φαρμάκων χωρίς να θεωρείται ότι απαιτείται.

 

Loading