AGROTICA: «Η έκθεση που κέρδισε το στοίχημα»

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ήδη από το 1985, κάθε δύο χρόνια, φιλοξενείται το «ραντεβού των αγροτών», γνωστό αλλιώς και ως Agrotica. Φέτος η έκθεση «έκλεισε» τα 27 και «έσπασε» όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Καλωσόρισε εκθέτες από 45 χώρες, ενώ παράλληλα φιλοξένησε περί τους 500 ξένους ισχυρούς εμπορικούς αγοραστές από 25 χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης ανατολής.

Ενθαρρυντικά όμως ήταν παράλληλα και τα στοιχεία προσέλευσης του κόσμου. Σύμφωνα με τα  στοιχεία που έξεδωσε η διοργανώτρια, ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, σε τέσσερις ημέρες (1/2-4/2) πέρασαν τις πύλες της έκθεσης 143.754 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 16,2%, έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης του 2016.

Το politik.gr, συνομίλησε με τον Κυριάκο Ποζρικίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Agrotica, για την φετινή αγροτική έκθεση. Τι είναι το b2b; Πως εξυπηρετεί τον Έλληνα αγρότη η έκθεση αλλά και πως επηρεάστηκε από τα συλλαλητήρια των αγροτών; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν.

«Η  Agrotica αποτελεί έκφραση των αγροτών σε διάφορα επίπεδα» τονίζει και εξηγεί, ότι χρόνο με τον χρόνο, «όπως οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνονται για τις νέες μεθόδους ιατρικής, στις νέες έρευνες, στις νέες μελέτες, έτσι και οι αγρότες θα πρέπει να είναι ενήμεροι».

 “Η τεχνολογία στη ζωή των αγροτών”

Με την πάροδο των χρόνων η τεχνολογία εξελίσσεται. Αυτό το γεγονός, δεν αφήνει «εκτός» τους αγρότες. «Σήμερα ο αγρότης», όπως  ο κύριος Ποζρικίδης υποστηρίζει,«έχει τη δυνατότητα χάρις την τεχνολογία τόσο να μειώνει το κόστος παραγωγής, όσο και να αυξάνει τη παραγωγικότητα.

«Το πρώτο βήμα που προωθήσαμε και φέτος, είναι η γνωριμία με την νέα τεχνολογία η οποία είναι κυρίαρχη όσον αφορά τις νέες μορφές στον πρωτογενή τομέα γιατί η παραγωγικότητα ανά στρέμμα είναι χαμηλή στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν ποιό είναι το εργαλείο που δεν αξιοποιήσαμε τόσα χρόνια; Η τεχνολογία.

Ο στόλος των μηχανημάτων της Γεωργίας είναι γερασμένος στην Ελλάδα, και όταν λέω μηχανήματα δεν εννοώ μόνο τρακτέρ. Ως εκ τούτου θέλει αντικατάσταση. Η τεχνολογία σήμερα μέσω των καινούργιων γεωργικών μηχανημάτων, μας δίνει την δυνατότητα να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η παραγωγικότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο οι αγρότες είχαν ην ευκαιρία να το διαπιστώσουν μόνοι τους στην έκθεση».

Αλλάζουν οι μέθοδοι παραγωγής

Από την άλλη μεριά, όμως ταυτόχρονα, αλλάζουν και οι μέθοδοι παραγωγής. «Για παράδειγμα στην έκθεση,  παρουσιάσαμε ένα ρομποτικό μηχάνημα το οποίο ουσιαστικά μετράει το έδαφος, τις υγρασίες και σε “καθοδηγεί”… Άρα κάνει και πιο ευχάριστη την εργασία αλλά και γλυτώνει τον ανθρώπινο πόρο ενώ παράλληλα σου δίνει ακριβείς πληροφορίες και το αποτέλεσμα είναι η μείωση του κόστους παραγωγικότητας».

Το τρίτο κομμάτι στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν η ενημέρωση ως προς τις νέες καλλιέργειες. «Ας πούμε κάναμε ανθοκομική. Στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί αυτός ο τομέας ενώ άλλες χώρες το έχουν αναπτύξει και εξάγουνε λουλούδια κλπ. Άρα είναι ένα ραντεβού των αγροτών οι οποίοι βλέπουν τι κυκλοφορεί στην αγορά.

Μαθαίνουν και εκπαιδεύονται για τα νέα υλικά, νέα προϊόντα νέες τεχνολογίες. Έτσι μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο καθένας, ανάλογα με την επένδυση, η οποία δεν είναι πάντα οικονομική, μπορεί να είναι λόγου χάρη σε χρόνο κλπ, προς όφελος της παραγωγής».

Διαβάζοντας όμως κανείς το πρόγραμμα της Agrotica διαπίστωσε ότι στην έκθεση προωθήθηκε παράλληλα και η συνεργασία. Όπως εξηγεί ο κ. Ποζρικίδης «Με τα b2b meetings φέραμε τους ξένους εμπορικούς αγοραστές, τους φιλοξενήσαμε εμείς και τους καλύψαμε τα έξοδα μεταφοράς.

Δηλαδή αναλάβαμε το κόστος  και τους φέραμε σε επαφή με ελληνικές εταιρίες οι οποίες θέλουν να κάνουν εξαγωγή. Αυτός είναι ο στόχος. Να βοηθήσουμε λίγο την ελληνική οικονομία και την εξαγωγική προσπάθεια. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος από μια χώρα της Ευρώπης, ενδιαφέρεται να δει σπόρους και έχουμε έναν Έλληνα παραγωγό οποίος έχει σπόρους. Τους φέρνουμε σε επαφή και κάνουν την συνάντηση, δηλαδή business to business. Προσπαθούμε δηλαδή να τους κάνουμε matching εφόσον ενδιαφέρονται για το ίδιο πράγμα».

Η σχέση της Agrotica με τα αγροτικά συλλαλητήρια

Η έκθεση αυτή όμως μαζί με τις τεχνολογικές καινοτομίες που παρουσίασε στον αγροτικό τομέα, “έφερε” μαζί της παράλληλα και τα συλλαλητήρια των αγροτών, οι οποίοι αντέδρασαν έναντι του επιβαρυντικού φορολογικού καθεστώτος.

«Γίνονται κινητοποιήσεις κάθε χρόνο γύρω από την Agrotica όχι επειδή είναι η Agrotica, αλλά γιατί είναι η περίοδος κατά την οποία ο αγρότης δεν έχει τον φόρτο που έχει άλλες εποχές του χρόνου. Οι αγρότες βγαίνουν για να αιτηθούνε όλα αυτά τα οποία θεωρούνε ότι είναι τα δίκαιά τους και καλά κάνουν.

Όπως κάθε κοινωνική ομάδα. Κάνουν κινητοποιήσεις και στην Agrotica γιατί είναι το μεγαλύτερο ραντεβού του αγροτικού κόσμου εδώ πέρα. Από εκεί και πέρα οι αγρότες όπως όλα αυτά τα 27 χρόνια, έτσι και φέτος έδειξαν ότι αγαπάνε την έκθεση. Διαμαρτυρήθηκαν, έβαλαν τα αιτήματά τους, κατέθεσαν τα ψηφίσματα τους, αλλά μετά μπήκαν στην Agrotica και την χάρηκαν, γιατί είναι δική τους έκθεση. Αυτό νομίζω φάνηκε και από τα στοιχεία προσέλευσης του κόσμου, γεγονός που μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε».

Loading