Τα εθνικά θέματα χαλάνε τη σούπα του Αλέξη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Τα εθνικά θέματα χαλάνε τη σούπα του Αλέξη! Στο Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε πολλά μέτωπα αυτές τις ημέρες.

Πρώτη προτεραιότητα ασφαλώς κι αποτελεί η εξασφάλιση στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής ρητής αναφοράς των κρατών- μελών της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα.

Ανοιχτό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει να συμπεριληφθεί και ειδική μνεία για την άμεση επιστροφή στη χώρα μας των δύο Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδριανούπολης για πάνω από 20 ημέρες.

Το άλλο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο σχετίζεται με την ιστορική επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, η οποία δεν πραγματοποιείται απλώς για να πραγματοποιηθεί.

Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή στις ανοιχτές διαφορές με την ΠΓΔΜ, με το ονοματολογικό να θεωρείται αυτήν τη στιγμή κι από τις δύο πλευρές δευτερεύουσας σημασίας.

Προέχουν ο καθορισμός της ταυτότητας και της γλώσσας του γειτονικού λαού, καθώς και της νομικής οδού που θα επιλεγεί για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών στο σκοπιανό Σύνταγμα, καθώς και της συμπερίληψης ότι η ονομασία θα έχει ισχύ έναντι όλων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η «τέλεια καταιγίδα» για την κυβέρνηση συμπληρώθηκε με το βραχνά της Χρυσής Αυγής.

Η εμετική επίθεση από το βήμα της Βουλής του Γιάννη Λαγού στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου ως κομμάτι μιας για τα δεδομένα  του ακροδεξιού μορφώματος ήπιας στρατηγικής ώστε να αξιοποιήσει την πατριωτική στροφή του εκλογικού σώματος όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Η τουρκική επιθετικότητα και το Μακεδονικό αποτελούν πρώτες ύλες προσεταιρισμού εκείνου του κομματιού του πληθυσμού που απομακρύνθηκε από τη Χρυσή Αυγή το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά εξακολουθεί να την θεωρεί ανάχωμα σε υποχωρητικές εθνικές επιλογές.

Στο Μαξίμου, εξάλλου, και στο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν πως την ώρα που βγάζουν τη χώρα από τα μνημόνια και είναι έτοιμοι να δρέψουν τις δάφνες γι’ αυτό, τα ανοιχτά εθνικά θέματα τους χαλούν τους πανηγυρισμούς.

Εκτός αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαλακώσει κι ο Ζόραν Ζάεφ συμφωνήσει σε μια λύση που δεν θα υπερβαίνει την εθνική «κόκκινη γραμμή».

Αλλά αυτά τα δύο είναι δύο μεγάλα «αν»…

Loading