Επικίνδυνη για την υγεία η αφρικανική σκόνη

Επικίνδυνη για την υγεία είναι η αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τα πάντα στην Κρήτη σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου, Μανώλης Λουμπούνης.

Ο κ. Λουμπούνης έκανε λόγο για μια δύσκολη ατμοσφαιρική κατάσταση κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες,  η οποία όπως είπε δεν είναι μη αντιμετωπίσιμη.

«Όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ή άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης» ανέφερε, συστήνοντας στους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Όπως εκτίμησε ο επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς αν τα συγκεκριμένα μέταλλα περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν επικίνδυνα αναπνευστικά επεισόδια, δυσφορία, καρδιολογικά, αλλεργίες, δερματίτιδες, μέχρι και  καρκίνο.

Τα βαρέα μέταλλα που μεταφέρει η αφρικανική σκόνη

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα όπως: μόλυβδο, αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό, ψευδάργυρο.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς επιστήμονες ευαίσθητα στην αφρικανική σκόνη είναι τα παιδιά, καθώς αν την εισπνεύσουν οι επιπτώσεις στην υγεία τους είναι πολλές και σύνθετες:

Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις.

Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία.

Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια.

Καρκίνος: Επειδή το φαινόμενο εμφανίζεται δεκάδες φορές το χρόνο, είναι επικίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που εκτίθεται το άτομο στα συστατικά της σκόνης.

Εγκυμοσύνη: Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η σκόνη για μια έγκυο, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό.

Loading