Βρυξέλλες: ΣΥΡΙΖΑ, ο καλύτερος φίλος της Τρόικα

Με τα καλύτερα λόγια μιλούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τα μνημόνια, φτάνοντας στο σημείο να τον θεωρούν ως τον καλύτερο φίλο της Τρόικα.

Απόδειξη είναι τα όσα υποστήριξε ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, προειδοποίησε ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα παραμείνει υπό «ενισχυμένη εποπτεία».

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατάφερα να περάσουν από την Βουλή έναν τεράστιο όγκο προαπαιτούμενων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η έκθεση συμμόρφωσης που καταθέτουν οι θεσμοί να είναι έτοιμη έως αύριο Παρασκευή, πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Εκεί, δηλαδή, όπου θα κριθεί η τύχη της τρίτης αξιολόγησης.

Η όλη διαδικασία

Σε γενικές γραμμές, σχολίασε ο ίδιος παράγοντας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να διαπιστώσουν ότι περίπου όλα έχουν γίνει όπως επιθυμούσαν και θα συζητήσουν ποια θα είναι η περαιτέρω διαδικασία. Όπως είπε: «Η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ» .

Η εκταμίευση των δόσεων

Όσον αφορά στο ύψος της επόμενης δόσης, αυτή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις.

Η πρώτη φημολογείται ότι θα εκταμιευθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου και ένα μέρος της επόμενης θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας που θα χρειαστεί η Ελλάδα τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Σε κάθε περίπτωση μήνας «κλειδί» θεωρείται ο Ιούνιος, όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα ανοίξου το δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος των Αύγουστο.

Loading