Στην Αθήνα ο Νίμιτς -Σλαβικό όνομα ζητά ο Κοτζιάς

Στην επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς στρέφεται το ενδιαφέρον όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για όνομα της γειτονικής χώρας στα Σλαβικά.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά αλλά και τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο. Αύριο, ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί στα Σκόπια όπου την Πέμπτη θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αισιόδοξος για εθνική συναίνεση «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της», δήλωσε χθές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τονίζοντας ότι σκοπός του είναι «να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα».

Όνομα στα Σλαβικά

Λίγες ώρες πριν την άφιξη Νίμιτς στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση» τονίζοντας ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ προϋποθέτει συνταγματικές αλλαγές στη χώρα -επισημαίνοντας ότι ο Ζ. Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Loading