Στήνουν εσωκομματικές κάλπες στη ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Εσωκομματικές κάλπες ετοιμάζονται να στήσουν στη ΝΔ για την εκλογή των νέων προέδρων ΔΗΜΤΟ (Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων) και ΝΟΔΕ (Νομαρχιακών Οργανώσεων)  του κόμματος.

Επιστολή που έστειλε ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, σε όλα τα κομματικά στελέχη, αποκαλύπτει ότι «πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών» είναι η 13η Μαΐου, με αυτές να πραγματοποιούνται με το νέο κανονισμό που ενέκριναν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εσωκομματικές εκλογές είναι να έχουν πληρώσει τουλάχιστον την ετήσια οικονομική τους συνδρομή για το 2018. «Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείονται από το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογών των οργάνων της Πανελλαδικής Οργάνωσης, είτε ως εκλογείς, είτε ως υποψήφιοι για οποιοδήποτε αξίωμα ή θέση».

Ποιοί έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Στην επιστολή που παραθέτει το «p» ο κ. Κονταδάκης εξηγεί αναλυτικά πως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όσα μέλη του κόμματος έχουν καταβάλλει ήδη την οικονομική συνδρομή του τρέχοντος έτους και άρα έχουν λάβει και τη σχετική κάρτα μέλους.

Όσοι πάλι δεν είναι τακτοποιημένοι οικονομικά, έχουν δυο τρόπους να συμμετέχουν στην εσωκομματική διαδικασία. Ο πρώτος είναι να υποβάλλουν αίτηση για να παραλάβουν την κάρτα μέλους και έχουν πληρώσει με αντικαταβολή, έως τις 10 Απριλίου 2018, το ποσό της συνδρομής και ο δεύτερος να έχουν εξοφλήσει ηλεκτρονικά μέχρι τις 4 Μαΐου 2018 τα χρήματα που οφείλουν, ανάλογα φυσικά με τη χρονική διάρκεια της συνδρομής.

Ειδικότερα, όπως ίσχυε και πέρυσι, όσοι πληρώσουν ετήσια συνδρομή θα πρέπει να καταβάλλουν 12 ευρώ, όσοι επιλέξουν τη διετή 22 ευρώ και όσοι την τριετή 30 ευρώ.

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές σε ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ

Οι εκλογές της 13ης Μαΐου εντάσσονται στο πλαίσιο των αλλαγών που ενέκρινε τον Ιανουάριο στον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Ο νέος κανονισμός περιφερειακών οργανώσεων αποπνέει, όπως επισήμανε τότε ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, «τη φιλοσοφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πνεύμα εξωστρέφειας των οργάνων του κόμματος».

Παράλληλα ισχυροποιείται ο ρόλος των μελών, απλοποιούνται οι διαδικασίες εκλογής οργάνων και ενισχύεται η διαφάνεια. Είχε προηγηθεί διαβούλευση με τις περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος, στα στελέχη των ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, καθώς και με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Ανάμεσα,  στις κεντρικές αλλαγές, αυτές που ξεχωρίζουν είναι:

  1. Οι περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και το πιο αποσαφηνισμένο πεδίο αρμοδιοτήτων.
  2. Η ξεκάθαρη δομή και ιεραρχία στην κομματική οργάνωση.
  3. Τα λιγότερα γραφειοκρατικά προβλήματα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Loading