Σε θέση μάχης για κάλπες το φθινόπωρο

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Σε θέση μάχης για κάλπες το φθινόπωρο η ΝΔ! Ξάφνιασε πολλούς η σαφήνεια με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσδιόρισε το φθινόπωρο του 2018 ως πιθανό χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

Και η έκπληξη ήταν μεγάλη κυρίως γιατί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «ζυγίζει» πάντα τα λόγια του και φροντίζει να είναι «μετρημένος» στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Πειραιώς έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να ζητούν μονότονα εκλογές.

Με βάση το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να στήσει κάλπες το δεύτερο μισό του 2018 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διατεθειμένοι να υποστούν το πολιτικό κόστος από τις νέες περικοπές συντάξεων που νομοθέτησαν.

Έχοντας αναλύσει το τριετές δείγμα γραφής του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Νέα Δημοκρατία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να «τσαλακώσει» ακόμη περισσότερο το ήδη φθαρμένο προφίλ του. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι έχει ήδη νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020 τα οποία θα… γονατίσουν ακόμη περισσότερο επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αναμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδράσει πριν επιβληθούν τα νέα μέτρα και γίνουν αισθητά στις τσέπες και άρα την καθημερινότητα των πολιτών.

Και τι μέτρα…

Πρόκειται για 5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον λιτότητα, τα οποία προστίθεται στον έτσι και αλλιώς πανάκριβο λογαριασμό της διακυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος μόνο το Α΄ εξάμηνο του 2015  χρέωσε την ελληνική κοινωνία με επιπλέον περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δέσμευση για μείωση φορολογίας

Με δεδομένη την πρόθεση του να αλλάξει, ως αυριανός πρωθυπουργός, το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει καταλήξει σε ορισμένες σταθερές που θα εφαρμόσει πιστά η δική του κυβέρνηση. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε και στο Bloomberg, θέλει να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Επίσης θέλει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δυο χρόνια.

«Αυτές θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις μας στον φορολογικό τομέα που θα συνδυαστούν με μεγάλη απλοποίηση του φορολογικού μας κώδικα και της φορολογικής μας νομοθεσίας. Νομίζω ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο στάδιο εκείνο, που, αν μειώσουμε τους φορολογικούς μας συντελεστές, θα βελτιώσουμε και τη φορολογική μας συμμόρφωση, η οποία είναι πολύ χαμηλή προς το παρόν» εξήγησε στον δημοσιογράφο.

Ετοιμάζονται εθελούσιες έξοδοι στην Πειραιώς

Η χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για προκήρυξη εκλογών το δεύτερο μισό του 2018, όπως ήταν φυσικό, έθεσε σε ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό. Εκεί όπου, μετά το Πάσχα, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις λόγω των παραιτήσεων των επικεφαλής των γραμματειών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση σίγουρη πρέπει να θεωρείται η… εθελούσια έξοδος του Βασίλη Σπανάκη, του Μανώλη Γραφάκου και του Βασίλη Ξυπολητά οι οποίοι ενδιαφέρονται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών.

Loading