Γιατί ο Κοτζιάς δεν φοβάται πόλεμο με Τουρκία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Γιατί ο Κοτζιάς δεν φοβάται πόλεμο με την Τουρκία! Ως κίνηση καλής θέλησης παρά ως οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να εκτιμηθεί η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπως αναφέρουν στο www.politik.gr άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως εφόσον μέχρι τότε έχουν αλλάξει όλες οι αλυτρωτικές ονομασίες για τις οποίες υπάρχει σχετική συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς θα αναγνωρίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης- πακέτου.

Το Σχέδιο Συμφωνίας, πάντως, δεν είναι ακόμα έτοιμο στην ολότητά του και ίσως να μην είναι ούτε την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα δοθεί στην άλλη πλευρά κάτι σαν δοκίμιό του προκειμένου να καθορίσει κι αυτή τη στάση της.

Όπως κι αν έχει, το ενδιαφέρον του ΥΠΕΞ τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν εστιάζεται στο Μακεδονικό, αλλά στα ελληνοτουρκικά, από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ο πλέον αστάθμητος παράγοντας της περιοχής.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως στη Βασιλίσσης Σοφίας φοβούνται το ενδεχόμενο πολέμου, με την εξαίρεση κάποιων ακραίων κύκλων οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στο υπουργείο Άμυνας.

Το βασικότερο επιχείρημα που χρησιμοποιείται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πως ο ούτε ο πρόεδρος της Τουρκίας επιθυμεί να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας του και δη τον τουρισμό της.

Άλλωστε ο «Σουλτάνος» αναγνωρίζει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει να κάνει με το Αφρίν, έναν ανοργάνωτο δηλαδή κουρδικό θύλακα σε μια χώρα η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ κι επτά χρόνια.

Αντιθέτως, η χώρα μας διαθέτει οργανωμένο στρατό και, κυρίως, είναι μέλος διεθνών οργανισμών και συμμαχιών στις οποίες συμμετέχουν τα ισχυρότερα κράτη του πλανήτη.

«Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να εντυπωσιάζει, αλλά γνωρίζει ότι εξαιτίας των ίδιων του των επιλογών η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από εμπόλεμες περιοχές.

Ακόμα κι αν πέσει, εξάλλου, το Αφρίν, η νίκη του θα είναι πύρρειος αφού η επίθεση έχει ήδη κρατήσει περισσότερο από όσο περίμενε και δεν μπορεί να εισβάλει σε άλλα σημεία της Συρίας», μας επισημαίνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ.

Loading