Παπαδημούλης για Σκόπια: «Αυτονόητη η εγκατάλειψη των αλυτρωτισμών

Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια και στα ζητήματα αλυτρωτισμού αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Απόφαση που εγκρίθηκε σχετικά με τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια»

«Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ»

«Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζουν θερμά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια. Υποστηρίζουμε έναν οδικό χάρτη δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία τα 27 κράτη μέλη, να γίνουν 33», δήλωσε αρχικά.

«Κάτι τέτοιο απαιτεί σχέσεις καλής γειτονίας, σταθερότητα συνόρων, ειρηνική συνύπαρξη, κράτος δικαίου, καταπολέμηση της διαφθοράς, δημοκρατία, συνανάπτυξη, επενδύσεις. Και πρέπει να κάνουν και τα έξι κράτη μέλη τη δική τους δουλειά, όμως πρέπει να βοηθήσει έμπρακτα και όχι με λόγια μόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί αυτή ήταν στρατηγική από τη Θεσσαλονίκη, το 2003, και ξεχάστηκε για 15 χρόνια», πρόσθεσε.

«Η Κομισιόν υποστηρίζει την προσπάθεια Τσίπρα – Ζάεφ»

Κατόπιν, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, λέγοντας:

«Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι κυβέρνησεις Τσίπρα και -η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για να λύσουν και μια μακρόχρονη διαμάχη γύρω από το όνομα, που εμποδίζει τη συνανάπτυξη την ειρηνική όλων των βαλκανικών λαών.

Και χαίρομαι, γιατί και η Κομισιόν και το σύνολο σχεδόν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια -και όχι ανιστόρητους λαϊκισμούς και εθνικισμούς, που βλάπτουν τα συμφέροντα και των βαλκανικών λαών και της ευρωπαϊκής προοπτικής. Είναι η ώρα να περάσουμε στην πράξη».

Η μπλε κάρτα της Βόζενμπεργκ και η Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια, ο προεδρεύων του ΕΚ, Πάβελ Τελίτσκα, είπε στον κ. Παπαδημούλη ότι έχει ακόμη «ζωηρές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη το 2003» και πως επρόκειτο για «σπουδαία διάσκεψη κορυφής!», ενώ τον ρώτησε αν δέχεται μια «μπλε κάρτα» από την Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Αφού απάντησε θετικά, ο κ. Παπαδημούλης ρωτήθηκε από την Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, αν θεωρεί σημαντικό από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εξαλειφθούν οριστικά οι αλυτρωτικές διατάξεις που υπάρχουν στο Σύνταγμα και στις διατυπώσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι μια λύση επωφελής και για την Ελλάδα και για την ΠΓΔΜ, πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα συνόρων, σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής έναντι όλων (erga omnes), και εγκατάλειψη όλων των αλυτρωτισμών, είτε υπάρχουν στα Συντάγματα είτε όχι», απάντησε ο κ. Παπαδημούλης.

«Μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε ειρηνική συνύπαρξη, που είναι το θεμέλιο για την ένταξη όλων των κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ. Το είπε ο κ. Γιούνκερ, το στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και είναι αυτονόητο ότι συμφωνώ», πρόσθεσε.

Loading