Αλλάζουν όνομα το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος των Σκοπίων

Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στη μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου του γειτονικού κρατιδίου.

Το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις Ζάεφ έγιναν στο περιθώριο της σφοδρής πολιτικής επίθεσης που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στο θέμα του ονόματος.

“Δεν τίθεται λόγος ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.”

Στο μεταξύ, καθόλου ευχάριστα δεν ήχησε στην κυβέρνηση των Σκοπίων  η δήλωση του επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτικής της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, πως «σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της ΠΓΔΜ ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος  παρατήρησε πως σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό « η ΠΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις».

Έφερε δε ως παράδειγμα τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, τη νομοθεσία σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. «Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαν.

Loading