Ο Τσίπρας θέτει ζήτημα Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών– μελών αφού δεν θα λάβει μέρος η Μεγάλη Βρετανία, σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης κι αφετέρου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά από το 2020.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικώς με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται πως ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει σήμερα Παρασκευή τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις κι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Θα αναφερθεί, επίσης, στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επίσης την Παρασκευή, πέραν των εργασιών της Συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Επαφές Τσίπρα

Μεταξύ αυτών, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι (μαζί με τον κ. Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις Τσίπρα– Μέρκελ– Μπορίσοφ- Γιούνκερ, όπου επί τάπητος θα τεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το Μεταναστευτικό, καθώς και Τσίπρα- Μογκερίνι, όπου θα συζητηθούν η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία.

Πριν τη σύνοδο κορυφής

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου θα διεξαχθεί Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του έλληνα πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ, νότια της Σαχάρας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξάλλου, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας κι εξοπλισμών.

Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

 

 

Loading